De streken van Oostenrijk: Steiermark

De streken van Oostenrijk: Steiermark

Deelstaat Steiermark is het groene hart van Oostenrijk met een fantastisch terroir voor druiven zoals sauvignon blanc. Er worden frisse, opwindende wijnen gemaakt. Je kunt naar de wijngaarden wandelen door wildromantische bossen en heuvels. In Buschenschänke eet en drink je tot de zon weer opkomt. – TEKST REDACTIE | BEELD OOSTENRIJKSE WIJN

De streken van Oostenrijk: Steiermark

De wereld is rijk aan wijnbouwgebieden die zwaardere wijnen produceren dan Steiermark, maar deze streek slaagt erin de typiciteit van herkomst uit te drukken op een frisse en elegante manier. Door klimatologische verschillen en uiteenlopende bodemsoorten is Steiermark in drie wijnbouwgebieden verdeeld, die sinds de vintage 2018 de officiële DAC-status hebben (Districtus Austriae Controllatus): Vulkanland Steiermark DAC, Südsteiermark DAC en Weststeiermark DAC.

Pikante rosé

In het heuvellandschap van Weststeiermark heerst Schilcher: een pikante rosé die een unieke terroirwijn in de wereld is. In de Sausal-heuvels en op de Zuid-Steiermarkse wijnroute voeren Sauvignon Blanc en Muskateller de boventoon, terwijl in het Steiermarkse Vulkanland de Traminer als een juweel voor wijnkenners zijn plaats inneemt naast de andere twee soorten. Een uitgedoofd vulkaanveld met een bodem met basalt en tufsteen geeft hier minerale aroma’s en mooie zuren aan de wijnen. Je vindt er ook veel traditionele wijnlokalen, Buschenschänke, waar je culinaire hoogstandjes kunt proeven naast de regionale wijnen.

Welke druiven groeien er nog meer?

De meest aangeplante druivensoort in Steiermark is echter welschriesling, die met zijn aroma van groene appels een grote schare fans bedwelmt.  Wie van volle wijnen houdt, kan terecht bij de pinot-familie. 

(…)

 

Benieuwd naar meer over Steiermark? Je leest het in het nieuwste WINELIFE Magazine 83. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands