De sherryhelden van Restaurant Vigor volgend jaar Team NL in Jerez

De sherryhelden van Restaurant Vigor volgend jaar Team NL in Jerez

Dit jaar was hij er weer in volle glorie, misschien wel de meest prestigieuze wijn-spijs wedstrijd die we kennen: de Copa Jerez. Restaurants leveren een driegangenmenu gecombineerd met sherry in bij de jury, uit die geschreven inzendingen wordt de nationale finale geselecteerd die wordt gekookt en gepresenteerd. De winnaars daarvan vertegenwoordigen dan volgend jaar Nederland tijdens de internationale Copa Jerez, waar ze het in Jerez opnemen tegen teams uit onder andere België, de VS, Duitsland en natuurlijk Spanje. – TEKST + BEELD COPA JEREZ

De sherryhelden van Restaurant Vigor volgend jaar Team NL in Jerez

Op maandag 14 november namen in de Nederlandse restaurants Vigor* uit Vught en Zoldering* en Flore** uit Amsterdam het tegen elkaar op tijdens de Nederlandse finale van de prestigieuze Copa Jerez. Na het koken en toelichten van hun drie wijn-spijscombinaties werden Randy Bouwer en Martijn Wijnands van team Vigor tot winnaar uitgeroepen.

De drie teams van kok en sommelier kookten de sterren van de hemel en wisten de jury te verrassen met uiteenlopende en uitdagende combinaties met sherry in de hoofdrol. Juryvoorzitter Heleen Boom moest concluderen: “Het was zeldzaam spannend, we hebben tot twee keer toe onze tijd moeten verlengen om eruit te komen, maar uiteindelijk nam op presentatie Vigor de winst naar huis.”

Carmen Aumesquet, marketing directeur van het Consejo Regulador, oftewel de overkoepelende vereniging van sherry producenten, was uit Spanje afgereisd om mee te jureren en de prijs aan Vigor uit te reiken. Zij prees het winnende team met hun innovatieve combinaties en het niveau van kennis van het product sherry. “Het niveau van de Nederlandse gastronomie lijkt elke editie te stijgen, de combinaties worden beter en het begrip van het product sherry neemt toe.”

De sherryhelden
Het winnende team van Vigor serveerde onder andere de volgende combinatie: Oloroso Gutiérrez Colosía. Sweetbread/ Eel/ Vigor ‘wasabi’

De winnaars

Sommelier Randy Bouwer is een ware ambassadeur van sherry: “Ik denk dat wij zomaar de grootste sherry selectie van Nederland op de kaart hebben. Ik heb er echt iets mee en dan mogen we straks gewoon Nederland vertegenwoordigen in het hart van het sherry gebied.”

Zijn teamgenoot en chef Martijn Wijnands lijkt na de winst alleen maar ambitieuzer te zijn geworden: “Ik moet eerlijk zijn, ik heb sowieso een leuke dag gehad. Maar als ik meedoe, dan doe ik ook mee om te winnen. Op naar Spanje!”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Copa Jerez

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands
Wijn-spijs event in hartje Amsterdam