De kracht van koel

De kracht van koel

Het is niet te missen, de klimaatveranderingen hebben grote invloed op hoe wijn gemaakt wordt. Waar in sommige gebieden de druiven bijkans verbranden, genieten andere de voordelen van de opwarming van de aarde. Welkom in de coolste wijnstreken ter wereld. – TEKST PETRI HOUWELING | BEELD REDACTIE

De kracht van koel

Alle veranderingen brengen uitdagingen met zich mee, en vooral voor de wijnboer van vandaag. Die moet werken in een alsmaar heter wordend klimaat en zal op zoek moeten naar andere werkwijzen of druivenrassen. Een ander gevolg is dat de wijnen uit herkomstgebieden waar voorheen de druiven niet rijp genoeg werden steeds beter worden. Nederland, België, Canada, Engeland en zelfs de Scandinavische landen zijn de nieuwkomers op het wereldwijntoneel. 

Cool climate-wijnen zijn blijvertjes

Dat cool-climate wines een feit zijn, blijkt alleen al uit het feit dat er een heus internationaal symposium aan gewijd is. Halverwege de zomer van 2022 werd dit gehouden in gastland Canada, in Ontario. Honderden vooraanstaande experts op het gebied van viticultuur, oenologie, wijnbusiness en duurzaamheid kwamen bij elkaar om de invloed van klimaatverandering op de wijnbouw in koelere regio’s te bespreken. 

Een van de gastsprekers was Pieter Raeymaekers, co-founder van de Belgische wijnboetiek Vinetiq en wijnmaker van Wijndomein Valke Vleug. Zijn topic was uiteraard wijnbouw in België, een van de landen waar de wijnranken het vandaag de dag verbazingwekkend goed doen. Hij was in goed gezelschap van Miguel Torres, een absolute voorloper op het gebied van duurzaamheid in een totaal ander klimaat. Bij Familia Torres in Penedès, een van de meest vooraanstaande bodega’s in Spanje, lopen ze weer tegen heel andere problemen aan dan in België. Maar daarover meer in een volgende editie.

(…)

 

Benieuwd naar meer over de kracht van koel? Je leest het in WINELIFE Magazine 82. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

nl_NLNederlands
Wijn-spijs event in hartje Amsterdam