De hartslag van Sicilië

De hartslag van Sicilië

Deze eilandeditie van WINELIFE verdient het om aan te meren op Sicilië, het grootste mediterrane eiland. Al snel kwam het idee om eens niet naar de te verwachten plekken te gaan. Zo gaan we niet naar Palermo, niet naar Marsala en zelfs niet naar de prachtige wijngaarden van de Etna. We gaan op zoek naar het hart van Sicilië, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. We willen oude wijngaarden horen fluisteren. Weg van de kustgebieden, weg van vluchtige trends en de wijnen die afgemeten zijn op de consument. We gaan op zoek naar traditie en cultureel erfgoed. – TEKST REDACTIE | BEELD FEUDO MONTONI

De hartslag van Sicilië Fuedo Montoni

Sicilië heeft een gigantisch wijngaardareaal: maar liefst 140.000 hectare. Helaas zijn lang niet alle wijngaarden geschikt voor kwaliteitswijn. Veel druiven zien hun loopbaan eindigen in de productie van industriële alcohol in plaats van gebotteld te worden als wijn. Dat wil niet zeggen dat er geen bijzondere wijnen van dit prachtige eiland komen. Integendeel: Sicilië brengt een geweldige diversiteit aan wijnen op de markt, een bont gezelschap aan smaken en stijlen.

Druiven

Het unieke karakter komt deels voort uit de gebiedseigen druivenrassen. Denk hierbij aan witte rassen als catarratto, grillo en inzolia. Alle drie hebben ze een eigen expressie, maar wat ze gemeen hebben is hun frisse opwekkende humeur. Het zijn over het algemeen levenslustige wijnen, die zelfs op de donkerste van dagen het zomerse eilandgevoel weten weer te geven. Van de blauwe druivenrassen is nero d’Avola wel de bekendste, door velen gezien als de druif die warme rijke wijnen voortbrengt. Hierover later meer, maar er zijn nog twee andere blauwe druiven die we niet over het hoofd mogen zien: perricone en nerello mascalese. De perricone-druif staat grotendeels aangeplant in de regio rond Palermo en zien we veelal in de mix met andere rassen. Maar ook op zichzelf geeft deze druif eigenzinnige wijnen, waarbij je voelt dat ze een diepe verbondenheid hebben met de Siciliaanse cultuur. Nerello mascalese is beroemd om zijn wijngaarden die op de Etna staan aangeplant. Het zijn vaak rankere wijnen met grootse persoonlijkheid – een druif die geen hoogtevrees kent en echt het onderzoeken waard is.

(…)

 

Wil je binnenkijken bij Fuedo Montoni? Bestel dan hier de nieuwste WINELIFE nummer 77.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands