Courgettecake Cristina (pastís de carbassó christina)

Courgettecake Cristina (pastís de carbassó christina)

Wijn stroomt door de aderen van de Spaanse familie Torres. Van de vierde generatie bleef broer Miguel achter bij het wijnhuis in Catalonië, en zus Marimar Torres verkaste naar Californië. Om daar wijn te maken met een Spaanse vibe, maar ook om te koken en recepten te schrijven, want dat is haar tweede passie. – TEKST MARJOLEIN SCHUMAN | BEELD SHUTTERSTOCK.COM

The Catalan Country Kitchen

‘Catalan cuisine is cooking from the heart’, zegt Marimar. Die omvat immers smaken waar we allemaal van houden: tomaten, olijfolie, knoflook, uien, noten, gedroogd fruit en heel veel verse kruiden. De recepten in deze WINELIFE komen uit haar tweede kookboek uit 1992, dat nog steeds wordt verkocht: The Catalan Country Kitchen. De ondertitel is ‘Eten en wijn van de Pyreneeën tot de Middellandse Zeekust van Barcelona’. Dat betekent rustieke landelijke stoofschotels op smaak gebracht met het klassieke kwartet van rozemarijn, tijm, oregano en basilicum, maar ook meer verfijnde restaurantversies van de boerenklassiekers; van op wild gerichte gerechten uit het binnenland zoals geroosterd konijn en gevogelte met knoflook- of fruitdressing tot parels uit het kustgebied zoals paella. En natuurlijk tapas

Courgettecake Cristina (pastís de carbassó christina)

DIT HEB JE NODIG [VOORGERECHT 6 TOT 8 PERSONEN]

  • ¾ theelepel zout, of naar smaak
  • 1,5 kg middelgrote courgettes (10), geraspt
  • 40 g boter
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 225 gram ricotta
  • 175 g geraspte cheddar
  • 3 eieren, losgeklopt
  • ¼ tl versgemalen zwarte peper, of naar smaak

Zo maak je het

Strooi ½ theelepel zout over de geraspte courgette en laat 15 tot 20 minuten staan in een vergiet, zodat het vocht vrijkomt. Knijp daarna verder uit in een doek.

Verwarm de oven voor op 190°C. Verhit 15 gram boter in een middelgrote koekenpan en fruit de ui langzaam gedurende 10 minuten. Doe over in een kom. Voeg de resterende 2 eetlepels boter toe aan de koekenpan en roerbak de courgette 10 minuten.

Doe over in een kom en laat afkoelen. Voeg de ui toe, de ricotta, 120 gram geraspte kaas, de eieren, de resterende ¼ theelepel zout en peper. Meng goed en proef op smaak.

Vet met olie of boter een rechthoekig bakblik in van zo’n 22 x 12,5 centimeter en giet het mengsel erin. Strooi de resterende geraspte kaas erover. Bak in de oven gedurende een uur of tot de kaas bovenop goudbruin is. Laat afkoelen en snij in plakken. Tip: maak kleine cakejes in papieren vormpjes en bak die ongeveer 20 minuten.

 

Ben je benieuwd naar meer recepten van Marimar? Lees het in WINELIFE Magazine 81. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands