Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over… Champagnewinnaars. – BEELD + TEKST REDACTIE
Champagnewinnaars
1. De druiven
Het trio pinot noir, (pinot) meunier en chardonnay vaart er wel bij. In de meeste champagnes vind je ze. De witte arbanne, petit meslier, pinot blanc en pinot gris zijn ook toegestaan, maar zijn nog geen procent van de aanplant. Chardonnay is de duurst betaalde, ideaal voor bewaarflessen.
2. De monniken
Het was een monnik die in 1531 mousserende wijn in Saint-Hilaire uitvond: Blanquette de Limoux. In 1688 deed Dom Pérignon hetzelfde, 800 kilometer noordelijker in de streek Champagne, als keldermeester van de abdij van Épernay. Collega-monnik Ruinart begon in 1729 het eerste champagnehuis.
3. De bubbels
Vroeger waren ze een foutje. In de fles begon de wijn spontaan weer te gisten, met ontploffingen tot gevolg. Sinds de sterke fles en ijzeren muselet om de kurk, wordt koolzuurgas expres opgewekt door suiker toe te voegen. De bubbels bleken namelijk een heerlijk mondgevoel te geven.
4. Beste champagne 2022
De Dom Ruinart Rosé 2004 in magnumformaat kreeg in 2022 de titel Supreme World Champion in de Champagne & Sparkling Wine World Championships. Bekijk alle gouden en zilveren medailles van 1.000 inzendingen wereldwijd, dus ook buiten Champagne, op CHAMPAGNESSPARKLINGWWC.CO.UK
5. De economie
16.100 boeren op 90 procent van de Champagne-wijngaarden, 130 coöperaties, 360 huizen, 120.000 seizoenswerkers, 322 miljoen flessen verzonden in 2021. De marketingmachine draaide al vroeg op volle toeren, met het toe-eigenen van de naam als hoogtepunt. De prijs van de wijn liegt er ook niet om.
(…)
Wil je meer weten over champagnewinnaars? Je leest het in WINELIFE 80. Deze bestel je hier of lees hier ook nog meer over champagne.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.