Chablis: klein, maar fijn – en toch 100 procent chardonnay!

Chablis: klein, maar fijn – en toch 100 procent chardonnay!

De noordelijke Bourgogne is het domein van Chablis. De frisse, mineralige witte wijn die het karakter van zijn kalkrijke terroir weerspiegelt. Chardonnay is er de hoofdrolspeler in een magistrale solovoorstelling die zoveel gelaagder is dan je op het eerste glas proeft. Onze Bourgogneprofessor Karel de Graaf vertelt je waarom. – TEKST KAREL DE GRAAF

Nergens ter wereld vind je zoveel verschillende terroirs als in de Bourgogne. En nergens is het terroir zo bepalend als in het Chablis-gebied. De fysieke afstand van zo’n 100 kilometer van dit meest noordelijke district van de Bourgogne ten opzichte van het noordelijkste puntje van de Côte de Nuits is tekenend voor de aparte status die de Chablis-streek geniet. Zo begin je hier niet zoals in de rest van de Bourgogne met een regionale appellation, maar zit je meteen op gemeenteniveau. Wellicht de reden dat sommige mensen niet van Chardonnay zeggen te houden – het enige druivenras hier – maar wel van Chablis. Hier wordt de chardonnay overigens beaunois genoemd.

Oesterwater

Hoe verder je vanaf de Beaujolais naar het noorden gaat, des te jonger de bodem. Waar de bodem waarop de druiven voor de Crus du Beaujolais groeien meer dan 300 miljoen jaar oud is. Is de bodem in het Chablis-gebied nog niet half zo oud. De subtropische zee waarvan de Bourgogne lange tijd de bodem was, lijkt zich hier het laatst te hebben teruggetrokken. Toch mag het Chablis-gebied zeker niet worden beschouwd als het afvoerputje van de Bourgogne.

Zo’n 6 miljoen jaar voordat de zee zich terugtrok, was er een minuscule kommavormige oestersoort die hier welig tierde. Deze Exogyra virgula is in gefossiliseerde vorm nog steeds zeer aanwezig – zo erg zelfs, dat Chablis ook wel liefkozend oesterwater wordt genoemd. Aangezien dit type bodem ook in de Zuid-Engelse Kimmeridge Bay te vinden is, is deze periode van het Laat-Jura naar deze baai vernoemd. Het is aan de Kimmeridge-bodem, en dus aan een minuscuul uitgestorven diertje, dat Chablis haar wereldfaam te danken heeft.

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in Winelife editie 71. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands