Borrelpraat | Wijnnieuws

Borrelpraat | Wijnnieuws

Borrelpraat: in iedere editie van Winelife Magazine hebben wij een item Borrelpraat, met het wijnnieuws dat jij niet zou willen missen. –TEKST MARJOLEIN SCHUMAN | BEELD SHUTTERSTOCK

Groenterestaurant

Het is een rotjaar geweest voor de horeca, maar misschien heeft 2020 toch nog een klein gouden randje gekregen voor De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Het restaurant is namelijk uitgeroepen tot Best Vegetable Restaurant van Nederland in 2020. Chef Emile van der Staak werd bewonderend uitgeroepen tot ‘groentetovenaar’. Hij haalt zijn ingrediënten uit het oudste voedselbos van Europa, waar meer dan 350 eetbare planten van over de hele wereld groeien, en daar maakt hij met grote liefde de lekkerste gerechten van. Daarbij schenkt hij louter natuur wijnen, maar ook een saparrangement. Minstens zo spannend dus.
denieuwewinkel.com | weresmartworld.com

Wynkopers gesoek!

De oogst nadert, maar er ligt in Zuid-Afrika nog een enorme plas wijn te wachten. Was in eerdere jaren de droogte een groot probleem voor de landbouw, nu bedreigt de coronacrisis dit fantastische wijnland. Door de sluiting van de lokale horeca, de afwezigheid van toerisme, en tijdelijke exportverboden is volgens de Zuid-Afrikaanse Nedbank wel 300 miljoen liter wijn onverkocht. Er zijn oplossingen te bedenken voor het overschot: doorverkoop voor distillatie, alcohol maken voor industrieel gebruik, druivensap maken, of verlaging van de verkoopprijzen. Maar omdat de wijnprijzen al steeds naar beneden worden gedrukt, kan een verdere daling de markt kapotmaken. En wat zou het zonde zijn als boeren hun mooie oude druivenstokken rooien om meer grondinkomsten te genereren.

VinPro, de vereniging van 2.500 Zuid-Afrikaanse wijnboeren en producenten, schat dat binnen 16 maanden al 80 wijnmakerijen en 350 telers ten onder gaan. Hopelijk wordt de regering alsnog wakker om de wijnsector een injectie te geven? Misschien kan afzetmarkt China soelaas bieden? Volgens Daneel Rossouw, divisiemanager landbouw van Nedbank, is hier nog winst te halen omdat Zuid-Afrika slechts 1 procent van de groeiende afzetmarkt van Chinese wijndrinkers in handen heeft.

Oscars van de wijn

Genoemd worden op de International Wine Challenge is voor veel wijnen, wijnmakers, -handelaren en -persoonlijkheden een momentum. En als je een van de Oscars van de wijnindustrie in de hand gedrukt krijgt, kan je jaar niet meer stuk. Het overkwam Aurelio Montes van het Chileense wijnhuis Viña Montes. Hij won voor zijn levenswerk de IWC Lifetime Achievement Award 2020. Montes is sinds de oprichting in 1988 uitgegroeid tot boegbeeld van de Chileense wijnbouw. Zoon Aurelio is inmiddels ook volop betrokken bij het werk in de Valle Colchagua en Valle Curicó. Maar ook in valleien buiten Chili weergalmt de naam Montes: in Amerika in Napa Valley en in Argentinië in Valle Mendoza worden hun wijnstokken met passie en vooral veel kundigheid opgevoed. Het is zeker niet de eerste keer dat Montes in de prijzen valt bij een prestigieuze wijncompetitie, maar voor een Oscar zullen ze zeker een plekje hebben vrijgemaakt.

 

Wil je meer wijnnieuws lezen?  Bestel dan hier de nieuwste Winelife nummer 69.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands