Binnenkijken bij Poderi Einaudi

Binnenkijken bij Poderi Einaudi

Poderi Einaudi is een wijnhuis in het hart van de Piëmontese Langhe, waar de familie Einaudi al generaties lang wijn maakt. Hoewel het wijndomein als klassiek kan worden omschreven, zijn er de afgelopen jaren veel vernieuwingen doorgevoerd en maakt het een enorme groei door. WINELIFE nam een kijkje achter de schermen. – TEKST MACY VAN LAMMEREN

Binnenkijken bij Poderi Einaudi

Wie geen klap van wijn weet maar de naam Einaudi toch bekend voorkomt, is vast politiek historicus of een wel heel erg hardcore Italiëfanaat. Luigi Einaudi stichtte namelijk niet alleen het gerenommeerde wijndomein waar we te gast zijn. Maar werd vooral bekend als de eerste democratisch gekozen president van Italië (1948-1955). Einaudi kocht echter al in 1897 zijn eerste boerderij in San Giacomo in Dogliani en was net zo thuis tussen de wijngaarden als in het groen-wit-rode pluche.

Erfgoed

Einaudi legde zijn eerste wijnkelder in 1915 aan omdat alleen de verkoop van druiven hem niet erg aantrok. Hij begon wijngaarden op te kopen, waarbij hij nauwgezet lette op de ligging en het terroir. De domeinen verhuurde hij, waarbij zijn huurders niet alleen all vrijheid kregen om het maximale uit zijn bezit te halen. Maar ook door Einaudi werden ondersteund met materieel. Ongekend in die tijd, maar niets minder dan logisch voor de afgestudeerde econoom. Zijn erfgoed liegt er niet om, want Poderi Einaudi omvat inmiddels acht wijngaarden in Verduno, Dogliani, Neive, Monforte d’Alba en Barolo.

Moedig en bevlogen

Matteo Sardagna, de huidige roerganger van Poderi Einaudi, heeft een duidelijke visie en een flinke dosis moed en bevlogenheid. Hij groeide op tussen de wijngaarden. Dus als wijnmaker van de vierde generatie had de wereld van Einaudi bepaald geen geheimen voor hem. Matteo: ‘Mijn familie, en dan in het bijzonder mijn moeder Paola en mijn opa Roberto, heeft haar liefde voor wijn en ons domein op een heel natuurlijke manier op mij overgebracht. Daarom denk ik dat er zo veel belang aan hecht om het werk van mijn voorouders voort te zetten en het bedrijf verder te ontwikkelen en te laten groeien.’

 

Je leest meer over Poderi Einaudi je in de nieuwste Winelife 73. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.