Binnenkijken bij Château d’Yquem

Binnenkijken bij Château d’Yquem

WINELIFE kreeg een inkijkje bij het befaamde Château d’Yquem, het meest prestigieuze wijnhuis uit de Sauternes en het epicentrum van de dessertwijnwereld. We ontmoetten er de bevlogen keldermeester Sandrine Garbay, die ondertussen al meer 20 jaar verantwoordelijk is voor alles wat er in de kelders van dit illustere chateau tot leven komt. Zij vertelde ons alles over de ontwikkelingen en de nieuwe jaargang 2019 die net op de markt is gekomen. – TEKST NIEK BEUTE

Château d’Yquem bestaat al ruim 400 jaar. Het chateau in de Sauternes – de wijnstreek op 40 kilometer ten zuidoosten van de stad Bordeaux – is uitgegroeid tot een domein met 105 hectare aan wijngaarden. En ondanks de ruime omvang is de productie toch altijd relatief klein gebleven. Mede door de edele rotting die de druiven ondergaan, is de opbrengst erg laag. Dan is er de rigoureuze selectie van druiven, waarbij echt alleen het meest perfecte fruit wordt gebruikt. Het overige fruit wordt verkocht. Er wordt dan ook geen tweede wijn gemaakt bij Château d’Yquem. En dat maakt dat er maar 10 hectoliter per hectare aan opbrengst is, wat vijfmaal lager ligt dan bij andere kwaliteitswijnen.

Vorstvrij

Het domein bezit de hoogstgelegen wijngaarden uit de streek, die zich op 80 meter boven zeeniveau bevinden. Dit maakt dat ze zelden last hebben van vorst in het voorjaar. Waar de wijngaarden van de Sauternes afgelopen jaar flink geraakt werden door nachtvorst in het voorjaar heeft Château d’Yquem nauwelijks problemen gehad. Met name in het jaar 2021 waren er grote vorstproblemen in Frankrijk, zo ook in de Sauternes.

(…)

 

Wil je meer binnenkijken bij Château d’Yquem?  Bestel dan hier de nieuwste WINELIFE nummer 76.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands