Bevrijd van alcohol

Bevrijd van alcohol

Wijn en alcohol zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch? De definitie van wijn is immers ‘een drank verkregen uit het vergisten van druiven’ en bij vergisting ontstaat automatisch alcohol. Toch zien we in de afgelopen jaren een opkomst van alcoholvrije wijnen. WINELIFE ging op bezoek bij het Belgische bedrijf MIS Services, dat marktleider is in de productie van alcoholarme en -vrije wijnen. Wat zijn de werkwijzes, de uitdagingen en wat is de toekomst van alcoholvrije wijn? – TEKST + BEELD NIEK BEUTE

Bevrijd van alcohol

Laat het meteen duidelijk zijn: wijn zonder alcohol bestaat niet. Alcoholvrije wijn mag dan ook niet als zodanig betiteld worden. De officiële benaming van het product is ‘drank op basis van gedealcoholiseerde wijn’. De reden waarom dit geen gedealcoholiseerde wijn mag heten, is omdat er toevoegingen aan de drank worden gedaan. Deze veranderen de smaak en de beleving. Dit is een drank die de beleving van wijn wil brengen, maar het niet meer is. Dat daargelaten: voor het gemak gebruiken we voor dit artikel toch de benaming alcoholvrije wijn.

Druivensap

Vaak wordt er gesproken over druivensap bij de gedachte aan alcoholvrije wijn. Dat lijkt voor de hand te liggen, want druivensap is immers de basis voor wijn. De reden dat wijn zo complex is wat aroma’s betreft, ontstaat tijdens de vergisting. Zonder die vergisting smaakt het sap enkel naar druiven. Een kwalitatieve alcoholvrije wijn is dan ook altijd gemaakt op basis van een wijn waarvan de alcohol is weggenomen en dus niet het onvergiste sap van druiven waaruit het zoet is onttrokken. Deze zal immers nooit naar wijn kunnen smaken.

(…)

 

Wil je meer over alcoholarme en -vrije wijnen lezen? Bestel dan hier WINELIFE Magazine nummer 77.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

nl_NLNederlands