Betuws Wijndomein grote winnaar Wijnkeuring van de Lage Landen 2022

Betuws Wijndomein grote winnaar Wijnkeuring van de Lage Landen 2022

Het Betuws Wijndomein in Erichem (Gelderland) heeft de meeste gouden en zilveren medailles behaald bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022. Daarnaast maken wijnmakers Diederik Beker en Arina van Leenen de beste parelrosé van Nederland en België. Diederik Beker werd tevens weer bekroond met de titel ‘Beste wijngaardenier van de keuring’. – TEKST REDACTIE | BEELD THERA VAN LEENEN.

Betuws Wijndomein grote winnaar Wijnkeuring van de Lage Landen 2022

Dit jaar stuurden 58 Nederlandse en Belgische wijngaarden totaal 238 wijnen in voor de Wijnkeuring van de Lage Landen. Van alle uitgereikte gouden en zilveren medailles behaalde het Betuws Wijndomein de meeste medailles van alle wijngaarden, namelijk 6 gouden en 8 zilveren medailles. In de categorie brons werd één medaille behaald. Gouden medailles kreeg het voor de LingeRood Cuvée Signature 2017 én 2020, LingeWit Tête de Cuvée 2021, LingeParel Wit 2021, LingeWit Edelzoet 2021 en de LingeParel Rosé 2021, die tevens de beste parelrosé van Nederland en België is. Betuws Wijndomein doet ook dit jaar weer mee met een aantal ereprijzen en Diederik Beker mag de titel ‘Beste wijngaardenier van de keuring’ dragen.

Nederlandse wijn om te bewaren

Een trotse eigenaar en wijnmaker Diederik Beker: ”Ook in 2021 hebben we met volle aandacht en liefde in de wijngaard gewerkt en dat heeft weer een mooie kwaliteit wijnen opgeleverd. Het is geweldig om onze inspanningen terug te zien in de gouden medailles in alle categorieën wit, rood en mousserend.

Het meest trots ben ik op de LingeRood Cuvée Signature die echt het bewaren waard is. De Signature 2016 kreeg in 2020 goud en de Signature 2017 en 2020 kregen beide in 2022 goud. Dat zegt wel iets over het bewaarpotentieel. Ik ben van nature ongeduldig, behalve als het om mijn rode wijn en de bewaarpotentie gaat.”

Warme zomer vraagt andere aanpak

De zomer van 2022 was de op twee na warmste sinds het begin van de metingen én extreem zonnig. Volgens het KNMI is deze zomer de meeste zonnestraling ooit gemeten. Arina van Leenen: “Dat vraagt om een andere aanpak dan bijvoorbeeld vorig jaar toen het aantal zonuren gering was. We hebben vroeg ontbladerd, de ondergrond tussen de druiven groen en koel gehouden en extra zorg aan de loofwand besteed. We beginnen dit jaar ruim 10 dagen eerder met het oogsten van de druiven. De druiven zijn gemiddeld kleiner, maar bij het wijn maken gaat het om de schil in verhouding tot het vruchtvlees en de concentratie van de aroma’s en die zijn goed.”

Over het Betuws Wijndomein

Op het Betuws Wijndomein in Erichem bij Buren worden op zeven hectare veertien druivenrassen verbouwd, waaronder Johanniter, Cabernet Blanc, Souvignier Gris, Pinotin, Regent en Cabernet Cortis.

Het hele jaar zijn wijnmakers Diederik Beker en zijn partner Arina van Leenen gepassioneerd bezig met het onderhouden van de druiven in de wijngaard en het maken van wijn. Daarnaast maken zij ook cider, verjus en een alternatief voor non-alcoholische wijn.

De wijnen zijn te koop in de eigen wijngaardwinkel op het domein en bij diverse wijnwinkels in Nederland. Ook worden ze geschonken in Nederlandse toprestaurants.

Betuws Wijndomein is jaarrond geopend voor bezoekers met wijnproeverijen, picknicklunches/borrels, wijngaardwandelingen en evenementen zoals de Open Dag van de Nederlandse Wijngaarden. Ook worden groepen ontvangen voor proeverijen, vergaderingen, team-uitjes, borrels, bruiloften en andere festiviteiten.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands