Chardonnay kent vele gezichten, hij komt werkelijk overal vandaan. Maar de bakermat is de Franse Bourgogne. Ook daar zijn de verschillen groot. En heb je dan zo’n mooie Bourgogne in huis, dan rijst de vraag: ‘Wat ga je erbij eten’? Jolande Vos van I Love Food & Wine adviseert. – TEKST + BEELD JOLANDE VOS VAN I LOVE FOOD & WINE
Beste maatjes met Bourgogne
Waldorf salade met druiven
Beetgare aardse knolselderij, knapperige walnoten, frisse appel en druiven in een romige dressing. Daar past een sappige Bourgogne Blanc fantastisch bij!
Bereiding 35 minuten
Dit heb je nodig (4 personen)
- 300 g knolselderij, geschild
- 3 el crème fraîche
- 3 el mayonaise
- (selderij)zout
- versgemalen peper
- 100 g gepelde walnoten
- 100 g Elstar-appel
- 8 blauwe druiven zonder pit
- 8 handvol groene druiven zonder pit
- 1 baby-romainesla
- 6 takjes selderij, fijngehakt
Zo maak je het
Schil de knolselderij en snij of schaaf deze in (lucifer)reepjes. Breng in een pan water met weinig (selderij)zout aan de kook. Voeg de knolselderij toe en kook (blancheer) in circa 2 minuten beetgaar. Spoel af in een vergiet onder koud stromend water. Goed laten uitlekken, of droogdraaien in een slacentrifuge. Roer de crème fraîche en mayonaise tot een sausje. Breng op smaak met (selderij)zout en peper. Rooster de walnoten in een droge koekenpan lichtbruin. Laat even afkoelen en hak twee derde van de walnoten grof. Snij de ongeschilde appel in vieren, verwijder het klokhuis, en snij daarna in ragfijne partjes. Halveer de druiven. Snij de sla in reepjes. Schep de knolselderij, appel, druiven, gehakte walnoten en het sausje door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de sla over 4 borden (of leg in een schaal). Schep de waldorfsalade in het midden. Garneer met selderij en hele walnoten.
Meer recepten?
Dit recept komt uit: DAGELIJKSE KOST: KOKEN MET GEZOND VERSTAND 2 JEROEN MEUS | MANTEAU | ISBN: 9789022334232 | € 24,99
Je leest meer recepten in WINELIFE Magazine 79. Losse nummers bestel je hier!
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.