Benoît Gouez, hoofdwijnmaker bij Moët & Chandon

Benoît Gouez, hoofdwijnmaker bij Moët & Chandon

WINELIFE bracht onlangs een bezoek aan thuisbasis Épernay en sprak met Benoît Gouez, hoofdwijnmaker bij Moët & Chandon. – TEKST HARALD KOLKMAN | BEELD HARALD KOLKMAN + MOËT & CHANNON

Benoît Gouez, hoofdwijnmaker bij Moët & Chandon

Op zestienjarige leeftijd logeerde Benoît Gouez, thans hoofdwijnmaker bij Moët & Chandon, een zomer in het huis van zijn oom in Engeland. De oom verbleef die zomer in Tahiti en Benoît mocht samen met enkele vrienden in het huis wonen. De oom had een grote wijnkelder onder zijn huis waar flessen Moët & Chandon lagen opgeslagen. Een van de jongens ontdekte de wijnkelder en riep de rest van de groep om te komen kijken. De manier waarop de Engelse jongens de Franse naam uitspraken, kan Benoît zich nog als de dag van gisteren herinneren. ‘Het is niet zo dat ik toen al wist dat ik ooit een wijnmaker zou worden, maar het is wel mijn oudste herinnering als het gaat om wijn’, lacht Benoît.

Keldermeester

We spreken hem op Château de Saran, een kasteel in het dorp Chouilly, nabij champagnehoofdstad Épernay. Het werd in 1801 gebouwd voor Jean-Remy Moët, kleinzoon van de stichter van de huidige eigenaren van het kasteel: champagnehuis Moët & Chandon. We voelen ons vereerd, want het kasteel wordt alleen gebruikt om de meest vooraanstaande gasten te ontvangen, zo wordt ons verteld. Maar we zijn hier tenslotte ook voor de presentatie van de Moët & Chandon Grand Vintage 2015, dus worden alle registers opengetrokken.
In 2005 begon Benoît Gouez als keldermeester bij Moët & Chandon. Inmiddels heeft hij zich opgewerkt tot de belangrijkste wijnmaker van het wijnhuis. Het is de tegenstelling tussen techniek, wetenschap en iets ongrijpbaars als smaak, die de wijnwereld voor hem zo interessant maakt. ‘Elke beslissing is als het ware een blind tasting. I love that’, aldus Benoît. ‘Wijn is een sociaal en cultureel product. Je consumeert het niet, maar deelt het.’

(…)

 

Wil je meer weten over Benoît Gouez, hoofdwijnmaker bij Moët & Chandon? Je leest het in WINELIFE 80. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands