Belevenissen in de wijngaard

Belevenissen in de wijngaard

Er is geen geld voor geavanceerde apparatuur. Er is geen plaats voor chemische bestrijdingsmiddelen. In de Pyreneeën verzorgen ze in een agrarische gemeenschap hun wijnstokken vooral met liefde en gezond verstand. Hanneke Bijl, Ganne in het Catalaans, doet verslag voor WINELIFE. ‘Is dit dan het beloofde land?’ – TEKST EN FOTOGRAFIE HANNEKE BIJL

Nooit had ik als musicus in Barcelona kunnen bedenken nog eens biologische wijn te maken, maar het lot heeft het zo bepaald. Na bijna een jaar meedraaien in het boerenbestaan, weet ik dat wijnbouw een zwaar vak is waar veel geduld, energie, geluk, hoop en kennis voor nodig is. Tijdens de lockdown gaf ik mijn kleine, donkere huis in de binnenstad makkelijk op voor een stacaravan met houtkachel in de bergen. Ineens kreeg ik de ruimte om me vrij te kunnen bewegen. En om op elk gewenst moment trompet te spelen. Er wachtte fysiek zwaar werk in een enorme groentetuin waar zaden worden gewonnen voor de biologische zaadbank. En de wijngaard lonkte.

Stokken verplaatsen

De Garrotxa ligt in de staart van de Pyreneeën in het noordoosten van Catalonië, op ongeveer 50 kilometer afstand van de Middellandse Zee. Het is een relatief groene streek en het boerenbedrijf bevindt zich op zo’n 400 meter hoogte. Deze rotsige omgeving heeft niet de ideale infrastructuur voor grote wijnbedrijven, maar verspreid over de omgeving zijn verschillende kleine wijngaarden te vinden. Het boerenbedrijf heeft er twee onder haar hoede, in totaal zo’n 4.000 m², bijna een halve hectare.

(…)

 

Ben je benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in WINELIFE Magazine 75. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.