Beleef Oostenrijk en bestel meteen je zomerwijn

Beleef Oostenrijk en bestel meteen je zomerwijn

Oostenrijk staat bekend om zijn mooie weer met strakblauwe luchten, Kaiserwetter noemen ze dat daar. En het is simpel: zon zorgt voor de rijping van druiven. Als wijnland is Oostenrijk daarom zeer geschikt. Maar ook om te bezoeken in de zomer. We reizen naar Steiermark om poolshoogte te nemen. TEKST MARJOLEIN SCHUMAN | BEELD OOSTENRIJKSE WIJN / KATHARINA TESCH

Oostenrijkse wijnstreken | Aflevering 1: Steiermark

Deelstaat Steiermark is het groene hart van Oostenrijk met een fantastisch terroir voor druiven zoals Sauvignon Blanc. Er worden frisse, opwindende wijnen gemaakt in de moderne stijl. Je kunt naar de wijngaarden wandelen door wildromantische bossen en heuvels. En wijnlokalen bezoeken, de Buschenschänke, waar je culinaire hoogstandjes proeft naast de regionale wijnen. Heel bijzonder is Vulkanland Steiermark, een uitgedoofd vulkaanveld met een bodem vol basalt en tufsteen die minerale aroma’s, mooie zuren en pit geeft aan de wijn in je glas.

Sauvignon, Muskateller, Traminer

Door klimatologische verschillen en uiteenlopende bodemsoorten is Steiermark in drie wijnbouwgebieden verdeeld, die sinds de vintage 2018 de officiële DAC-status hebben (Districtus Austriae Controllatus): Vulkanland Steiermark DAC, Südsteiermark DAC en Weststeiermark DAC.

In het heuvellandschap van West-Steiermark vind je Schilcher, een pikante rosé die een unieke terroirwijn in de wereld is. Gemaakt van de druif Blauer Wildbacher is deze rustieke boerenwijn nu uitgegroeid tot een verkwikkende, fruitige wijn. Zeker even lokaal gaan proeven! In de Sausal-heuvels en op de Zuid-Steiermarkse wijnroute voeren Sauvignon Blanc en Muskateller de boventoon, terwijl in het Steiermarkse Vulkanland de Traminer als een juweel voor wijnkenners zijn plaats inneemt naast de andere twee soorten. De wijnmakers slagen er goed in de typiciteit van herkomst uit te drukken op een frisse en elegante manier.

5 wijntips voor elk wat wils

 1. De wijnen van de familie Frauwallner horen tot de beste van de regio. Ze profiteren van de unieke wijngaarden op de steile hellingen van Steiermark met vulkanische bodems. Chardonnay kennen ze hier al eeuwen onder de naam ‘Morillon’. Met al dat fruit is geen houtrijping nodig. Ananas en perzik met prikkelende mineralen toe.
  FRAUWALLNER MORILLON, VULKANLAND STEIERMARK 2021 | DEWIJNTHERAPEUT.NL | € 16,73
 2. De Oostenrijkse wijnmakers maken hun kwaliteitswijnen vaak kleinschalig en milieubewust. Paul Schnabel leerde in de Bourgogne en maakt nu al 20 jaar op 5 hectare natuurwijnen nabij de grens met Slovenië. Niet ‘funky’, maar juist precies en elegant. Buitencategorie Pinot Noir met een loepzuivere balans tussen fruit, tannine en mineraliteit.
  KARL SCHNABEL, PINOT NOIR KOR 2020, SÜDSTEIERMARK | WILDEWIJNEN.NL | € 55
 3. Deze Weissburgunder, dus Pinot Blanc, heeft een frisse geur van bergbloemen plus aroma’s van rijpe peren, witte bessen en macadamianoten. In de mond is hij spannend en geconcentreerd. Een typische wijngaardwijn van de Ried (‘wijngaard’) Jägerberg die is geclassificeerd als Erste STK Ried, wat zoveel betekent als Grand Cru.
  WEINGUT ERWIN SABATHI, WEISSBURGUNDER 2018, RIED JAGERBERG, SÜDSTEIERMARK | € 23,60
Fotocredit: Oostenrijkse Wijn / Blickwerk Fotografie
 1. Steiermark inspireert de laatste jaren steeds meer wijnliefhebbers met kristalheldere en pittige Sauvignon Blancs zoals ze nergens anders te vinden zijn. Ideaal als verfrissende begeleider van gerechten en als aperitief. Deze kun je ook ter plaatse drinken op kasteel Kapfenstein, waar de familie Winkler-Hermaden niet alleen een biologische wijngaard van 36 hectare heeft, maar ook een hotel.
  WINKLER-HERMADEN 2021 SAUVIGNON BLANC VULKANLAND STK DAC | WINECOM.DE | € 14,90
 2. Een ‘wijn’ zonder alcohol van 15 tot 35 jaar oude stokken van een kalkhoudende mergelbodem. De met de hand geoogste druiven worden heel voorzichtig geperst en dan gepasteuriseerd voor behoud van geur en smaak. Gras en citrus in de geur en in de smaak kumquat, bes en theebladeren. Lange afdronk met mooie zuren.
  GROSS & GROSS SAUVIGNON BLANC 0.0 ‘FLEIN’ 2021, SÜDSTEIERMARK | ANFORS-IMPERIAL.COM | € 13,25

Een lesje wijnbouwgebieden in Oostenrijk

De meeste liggen in het oosten van het land omdat daar gunstigere klimatologische omstandigheden zijn. In totaal is 44.728 hectare beplant met druiven. De deelstaten Niederösterreich langs de Donau (27.074 ha), Burgenland voor de top van rode wijnen (11.772 ha) en Steiermark met zijn frisse Sauvignon Blanc (5.086 ha) zijn gedefinieerd als generieke wijnbouwgebieden. Daarnaast zijn er 17 specifieke wijnbouwgebieden waaronder Wenen met zijn stadswijnbouw (575 ha) en Bergland met onder andere Salzburg en Tirol. Weet je dat ook weer.

 

Nog meer weten over de verschillende wijnstreken? Lees alles op AUSTRIANWINE.COM  of je leest het in de nieuwste WINELIFE Magazine 83. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands