Amazone Amarone

Amazone Amarone

Zoals bij veel geschiedenisverhalen is het niet met zekerheid te zeggen of het waar is. Maar het verhaal gaat dat een van de grootste rode wijnen van Italië is ontstaan door vergeetachtigheid in de wijnkelder. We hebben het over Amarone della Valpolicella. Een feestelijke dinerwijn. Met de kracht en het karakter van de Griekse amazones! -TEKST EVELIJN VAN HEUVEN | BEELD SHUTTERSTOCK

Amazone Amarone

Net zoals de ontdekking van de post-its kunnen we waarschijnlijk ook bij Amarone spreken van een geluk bij een ongeluk. In de betreffende wijnkelder zouden gevulde vaten hebben gelegen met als doel Recioto te maken. Recioto is een wijn gemaakt van ingedroogde druiven, waarbij de boer expres de vergisting stopt zodat je uiteindelijk een zoete wijn overhoudt. Omdat de maker de vaten zou zijn vergeten, begon de vergisting opnieuw en werden de laatste suikers omgezet in alcohol. Is het een fabel? Is het een feit? Hoe dan ook, het resultaat mocht er zijn: een sterke, iets bittere wijn die de mooie naam Amarone kreeg. Een logische naam, want amaro betekent ‘bitter’, een basissmaak die je nog altijd vaak in de wijnen tegenkomt.

Snel rijzende ster

Italië en wijn gaan natuurlijk al heel lang samen. In dat licht is Amarone piepjong te noemen, want dit ‘vergeten-vaten-verhaal’ speelt zich eind jaren 30 van de vorige eeuw af. Je zou hem een snel rijzende ster kunnen noemen, want in relatief korte tijd wist de wijn naam op te bouwen. Vanaf de jaren 50 werd Amarone voor het eerst echt op de markt gebracht en in 1968 kreeg deze al het DOC-kwaliteitskenmerk. 

(…)

 

Benieuwd naar meer over Amarone della Valpolicella? Je leest het in het nieuwste WINELIFE Magazine 80. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.