Amandel-anijskrakelingen

Amandel-anijskrakelingen

De vorm van de krakeling of pretzel, een gedraaide deegsliert, symboliseert de eeuwige cyclus van leven en dood. Het kan ook een symbool voor het huwelijk of de gekruiste armen van iemand in gebed zijn. Deze krakelingen werden vroeger na de maaltijd geserveerd met zoete of gekruide wijn. Ze zijn ideaal om je gasten de smaken van vroeger te laten proeven. – RECEPTUUR, TEKST BIJ RECEPTEN EN FOTOGRAFIE: REGULA YSEWIJN

Amandel-anijskrakelingen

Dit heb je nodig (10 stuks)

  • ½ tl anijszaad
  • ¼ tl korianderzaad
  • 225 g blanke amandelen (of amandelmeel)
  • 1 tl rozenwater
  • 110 g poedersuiker
  • 5 g tragacanthgom (E413, via webshops)
  • 1 ei
  • 1 eiwit, om te bestrijken

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
Maal de specerijen in een vijzel tot geen enkel zaadje meer heel is.
Doe de amandelen en het rozenwater in een keukenmachine en maal ze tot een fijn meel. Voeg de suiker, specerijen en tragacanthgom toe en meng goed. Voeg het ei toe en kneed het geheel tot een deeg. Het lijkt droog, maar door het te kneden krijg je een samenhangend deeg dankzij de warmte van je handen en de emulgerende werking van het ei. Voeg geen water toe, anders wordt het deeg te kleverig.
Verdeel het deeg in 10 stukken en rol ze uit tot slierten van 37 centimeter lang. Maak er knopen of achtjes van en leg ze op de bakplaat. Bestrijk ze met eiwit. Bak ze 10 minuten in het midden van de oven. Bestrijk ze weer met eiwit en bak ze nog ongeveer 10 minuten, tot ze nog steeds bleek zijn, maar wel een goudgeel blosje hebben. Laat ze afkoelen op een rooster.

Meer recepten?

Dit recept komt uit: VAN WAFEL TOT KOEK | REGULA YSEWIJN | CARRERA CULINAIR | ISBN: 9789048859757 | € 35

Wil je meer recepten van Regula Ysewijn lezen? Bestel dan hier WINELIFE nummer 81.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

nl_NLNederlands