Aflevering 3: een jaar uit het leven van een wijnbouwer

Aflevering 3: een jaar uit het leven van een wijnbouwer

Oogsttijd! Het hele jaar wordt toegeleefd naar het moment dat de groeicyclus van de druivenplant zijn hoogtepunt bereikt en de vruchten van het harde werken geplukt kunnen worden. We volgen de Oostenrijkse wijnbouwers op de voet! – TEKST REDACTIE | BEELD OOSTENRIJKSE WIJN / ROBERT HERBST

Leven met de wijnstokken | Aflevering 3: herfst

In de kelder staan de ontstelers, druivenpersen en fermentatietanks klaar. In de wijngaarden in houden de wijnboeren in de gaten hoe de rijping vordert, controleren ze het mostgewicht en de pH-waarde en proeven ze constant de bessen om het ideale oogstmoment te bepalen. Naarmate het suikergehalte in de bessen toeneemt, neemt de zuurgraad af. Het bereiken van de perfecte balans is van cruciaal belang voor de latere kwaliteit van de wijnen uit Oostenrijk, die worden gekenmerkt door hun frisheid, maar ook door hun dichtheid en intensiteit.

Aflevering

Oogsttijd

De oogsttijd is aangebroken! Zoals we elders zien, zorgt klimaatverandering ervoor dat de druivenoogst in Oostenrijk steeds vroeger begint. Sommige vroege rassen zijn medio augustus al volledig gerijpt, maar de hoofdoogst begint in september en duurt meestal enkele weken. Tijdens deze meest vermoeiende, maar ook mooiste tijd van het jaar werken wijnboeren bijna de klok rond. Ze hopen op droog, stabiel weer zodat de oogst vlot en probleemloos binnen kan komen.

Met de hand of machinaal?

Druiven worden met de hand of machinaal geoogst. Door met de hand te oogsten, kan een eerste selectie meteen worden uitgevoerd en kunnen eventuele beschimmelde druiven in de wijngaard worden gescheiden. Anders gebeurt dit bij de kelder op de sorteertafel, met de hand door de Oostenrijkse seizoensarbeiders of via het bionische oog van een machine dat de druiven selecteert.

Persen & fermenteren

Dan begint de verwerking in de kelder. Witte wijnsoorten worden ofwel direct geperst (persing van hele trossen) of eerst van de stelen gescheiden (ontstelen) en vervolgens geperst. De alcoholische gisting van de most begint, hetzij veroorzaakt door geselecteerde gisten, hetzij spontaan dankzij natuurlijke gisten. Dit is afhankelijk van de filosofie en voorkeur van de individuele Oostenrijkse wijnboer. Rode wijndruiven ondergaan fermentatie op de schillen, dit geeft de rode wijn zijn kleur en tannines. Tijdens de fermentatie worden dagelijks de schillen en pitten die boven komen drijven weer naar onderen gedrukt. Dit verbetert de extractie.

Rijpingsperiode

Als de oogst in oktober klaar is, op die voor de fantastische Oostenrijkse Eiswein na, richten de wijnboeren zich in oktober helemaal op het werk in de kleder. De rijpingsperiode begint. Achter elke fles wijn gaan uiteindelijk maanden werk en talloze handmatige interventies schuil. Totdat de Oostenrijkse wijnboeren hun wijnen kunnen serveren in de Heurige of Buschenschank (wijncafés) of wij dit unieke product thuis in Nederland of België kunnen proeven.

 

Nog meer weten over de verschillende groeifases? Lees alles op AUSTRIANWINE.COM en/of bekijk de fantastische filmpjes van ‘A year in the life of a winegrower’ via YOUTUBE 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands