30x Tempranillo

30x Tempranillo

Het thema van onze WINELIFE-proeverij is dit keer Tempranillo vanaf € 7,50. En daar zijn er veel van: 88 wijnen stroomden er binnen. Cheffelier Sigurd Snoeys en Magda van der Rijst werden voor de zoveelste keer verrast door het veelzijdige talent van deze druif. Proef het zelf in deze selectie. – TEKST MAGDA VAN DER RIJST | BEELD SHUTTERSTOCK

30x Tempranillo

Van fris & fruitig tot warm & kruidig

Ooit vond men dat wijnen van Tempranillo van zichzelf geen gezicht hadden. Ze waren niet verkeerd, maar wel vlak en neutraal, en vooral geschikt voor een opvoeding in hout. Pas na rijping in vaten van met name Amerikaans eikenhout kregen de wijnen karakter. Herkenbaar werden ze er zeker van, maar inmiddels is die opvatting bijgesteld en zijn de wijnen veranderd.

Traditie & terroir

De traditionele houtgerijpte Tempranillo’s bestaan nog steeds, maar veel wijnmakers kiezen voor een andere benadering. Ze nemen hun terroir veel serieuzer en tonen aan dat tempranillo de kenmerken van de herkomst kan doorgeven en wijnen in uiteenlopende stijlen kan leveren. Die kwamen allemaal op tafel. Als gastproever schoof Sigurd Snoeys aan, cheffelier – chef en sommelier – in zijn eigen wijnbar-winkel Fou. Onze selectie varieert van vieve wijnen met fris fruit die gekoeld het beste smaken tot houtgerijpte grootheden voor bij wild, en verder alles daartussenin.

Spanje rules

Wijnverkopers werd gevraagd wijnen in te sturen die minstens 85 procent tempranillo bevatten, met een prijs vanaf € 7,50. Tempranillo hoort bij Spanje, geen twijfel daarover, maar je komt hem dankzij het vermogen in droge en warme gebieden te gedijen ook steeds vaker elders tegen. Helaas was dat aan de inzendingen niet te merken. We ontvingen 88 wijnen; op één Duitse wijn na waren ze allemaal Spaans. Wijnen uit Castilla y Léon, Cigales, Navarra, Toro, Utiel-Requena en Valencia zaten erbij, maar het merendeel kwam uit Rioja en Ribera del Duero. De kwaliteit was in het geheel genomen goed.

Proeven

Als altijd werden de wijnen blind geserveerd in Zalto Universal-glazen, op een temperatuur van 15 à 16°C. Af en toe pakten we er het grotere Riedel Cabernet Sauvignon-glas uit de Veritas-serie bij. De wijnen waren in series op streek, stijl en oogstjaar ingedeeld. De proefportretten zijn op herkomst gerangschikt en daarbinnen alfabetisch op naam van het wijnhuis. We delen geen sterren meer uit, want de wijnen waaraan we aandacht geven zijn allemaal winnaars. Bij de proefportretten staat wel waarin de wijn uitblinkt, op welk moment hij het best tot zijn recht komt en wat je erbij zou kunnen eten.

[…]

 

Wil je meer weten over  30x Tempranillo? Je leest het in Winelife editie 73. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.