22 x rood uit Portugal

22 x rood uit Portugal

Het thema van onze WINELIFE-proeverij is dit keer rode wijn uit Portugal. Zo’n 73 wijnen werden bezorgd. Bram van der Pligt, horeca-, handels-, onderwijs-, maar boven alles wijnman, en Magda van der Rijst vielen als een blok voor het eigenzinnige en vriendelijke karakter van Portugees rood. Proef het zelf in deze prachtige selectie. – TEKST MAGDA VAN DER RIJST | BEELD SHUTTERSTOCK.NL

Van Italië wordt vaak gezegd dat de wijnen zo uniek zijn omdat ze gemaakt worden van druivenrassen die eigenlijk alleen maar in Italië voorkomen. Dat is waar, maar datzelfde geldt ook voor
Portugese wijnen. Alfrocheiro, baga, camarate, castelão, jaen, sousão, trincadeira en dan alle touriga’s zijn voor ons geen alledaagse variëteiten, maar in Portugal zeker wel.

Eigen druiven voorop

Er worden in Portugal ook uitstekende wijnen van internationale rassen als cabernet sauvignon en syrah gemaakt, maar het ging in deze proeverij juist om de inheemse exemplaren. We zochten naar wijnen met een eigen gezicht die je in elk geval in de winter graag drinkt. Die wijnen zijn goed gevuld, soepel met een beetje bite en verwarmend, mede doordat het gros een alcoholpercentage van 14% makkelijk aantikt. Niet dat je daar last van hebt, want die alcohol wordt liefdevol opgevangen door het rijpe fruit.

Aanpak & criteria

Wijnverkopers vroegen we hun leukste, lekkerste, boeiendste rode wijnen uit Portugal in te zenden. Daar werd enthousiast op gereageerd. Ruim 70 wijnen kwamen binnen en uit vrijwel elke streek zat er wel een wijn bij.

(…)

 

Wil je meer lezen over de wijnproeverij met rode wijn uit Portugal? Bestel dan hier WINELIFE nummer 75.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands