PROEVERIJ #64: Chenin Blanc

PROEVERIJ #64: Chenin Blanc · 17. april 2020
Esmee: ‘Puur. Schoon. Spannend. Met een prachtige, prettige rinsheid. Ik ruik appel, peer, bloemetje, laurier en venkel. Ga er maar aanstaan. In de neus, maar ook in de mond doet hij me aan een goede natuurwijn denken.’ Grives Soûles = dronken lijsters. Geen idee waarom deze bio-wijn zo heet, maar het is een aanrader bij gevogelte, denk aan een zomerse coq au vin. Karafferen kan geen kwaad.
PROEVERIJ #64: Chenin Blanc · 17. april 2020
**Vignoble Brancherau, Coteaux du Layon 2018, Jumbo Foodmarkt | € 13,99 Esmee: ‘Off-dry Chenin als deze vind ik verleidelijker dan droge. Dat zit ‘m in de mix van zoet en zuur. Je ruikt botrytis cinerea: de edele rotting waar chenin gevoelig voor is. Die maakt de wijn mild en gelaagd, met abrikoos, mint, bloemen, acaciahoning en mineraliteit. Voor mij op zijn best bij iets hartigs als Parmezaanse kaas.’

PROEVERIJ #64: Chenin Blanc · 17. april 2020
**Domaine Langlois-Chateau, Vieilles Vignes 2016, Saumur, wijnkring.nl | € 21,95 Esmee: ‘Chenin heeft tijd nodig. Na een paar jaar rijping valt er veel meer aan te beleven. In deze uit 2016 proef je subtiele ouderingstonen, nootjes, honing en dan die zinderende zuren. De ronde, lange afdronk eindigt rins. Daar zit het geheim van Chenin. Die rinsheid. Heel schone en precieze wijn.’
PROEVERIJ #64: Chenin Blanc · 17. april 2020
***Domaine Sébastien Brunet, Les Pentes de la Folie 2016, Vouvray, Anfors-Imperial.com | € 28,50 Indrukwekkend glas uit chenin-bastion Vouvray, in het hart van de Loire. Het spel tussen fruit, mineraliteit en hout zorgt voor een evenwichtige, veelzijdige wijn met complexiteit. De druiven komen van 80 jaar oude stokken die in een kalkrijke kleibodem staan. De wijn vergistte en rijpte in ruime vaten van nieuw eikenhout. Om rustig voor te gaan zitten en in goed gezelschap van te genieten.

PROEVERIJ #64: Chenin Blanc · 17. april 2020
0:00 / 2:12 Domaine Langlois Chateau, Vieilles Vignes 2016, Saumur, wijnkring nl | € 21,95 Snapshot 29 Mar 2020 6 weergaven •30 mrt. 2020 1 0 Delen Opslaan Winelife 7 abonnees **Domaine Langlois-Chateau, Vieilles Vignes 2016, Saumur, wijnkring.nl | € 21,95 Esmee: ‘Chenin heeft tijd nodig. Na een paar jaar rijping valt er veel meer aan te beleven. In deze uit 2016 proef je subtiele ouderingstonen, nootjes, honing en dan die zinderende zuren.
PROEVERIJ #64: Chenin Blanc · 17. april 2020
*Alvi's Drift, Albertus Viljoen Limited Release 2016, Worcester, info@monnik-dranken.nl | € 25,65 Esmee: ‘Erg smakelijk. Met al dat fruit, maar ook honing, stro en aardse tonen. Kan ik zomaar drinken.’ Deze rijke, romige wijn met perzik, cashewnoot, vanille en wat aardsheid wordt gemaakt door de familie Van der Merwe. Hun wijnhuis, Alvi’s Drift, ligt in het warme Worcester, ten noorden van Stellenbosch.

PROEVERIJ #64: Chenin Blanc · 17. april 2020
**Domaine Alpha Loire, Sables Blonds 2017, Vouvray, info@pallaswines.nl | € 14,75 Esmee: ‘Ja, dit wil ik van Chenin! Water loopt door mijn mond. Hij geeft het frisse gevoel van een raketijsje. Ik ga ervan smakken en krijg meteen zin in de volgende slok.’ Charming Chenin, met peer, meloen en bloemenhoning. Fris, rond en compleet. Wat restsuiker maakt deze droge wijn helemaal af. Lekker voor zo, als avondwijn, maar ook voor aan tafel. Ging geweldig bij een schuimomelet met champignons.
PROEVERIJ #64: Chenin Blanc · 17. april 2020
***Château Yvonne 2016, Saumur, Anfors-Imperial.com | € 35,15 Esmee: ‘Aangenaam, elegant, verfijnd en met een ellenlange afdronk. De kwaliteit spettert ervan af. Hij is van alles wel, maar ook van alles niet. Namelijk niet té uitgesproken, niet té stuivend, niet té dik. Pittig kaasje erbij en mij krijg je niet weg.’ Wijntalent Mathieu Vallée kiest voor een complete ‘malo’. Dat is de melkzure vergisting waarbij de hardere appelzuren omgezet worden in mildere melkzuren.

PROEVERIJ #64: Chenin Blanc · 17. april 2020
**Rijk's Private Cellar, Barrel Fermented 2016, Tulbagh, QVSelect.nl | € 18,75 Tulbagh is een klein warm gebied, niet ver van Swartland. Het staat bekend om krachtige rode wijnen en stevige Chenins met verfijning. Dat kun je meteen proeven in dit houtgerijpte schoolvoorbeeld. Esmee: ‘Prachtig. In alle opzichten vol. Dat begint al bij de goudgele kleur. Naast exotisch fruit vallen tonen van paranoot en mineraliteit op. Hij blijft rond en romig hangen.' Nu op dronk, maar geen haast. Hij kan gerust
PROEVERIJ #64: Chenin Blanc · 17. april 2020
***Château Soucherie, Exception 2015, Coteaux du Layon, info@pallaswines.nl | € 33,75 Esmee: ‘Er zijn uitstekende droge Chenins, maar van een zoete als deze word ik oprecht blij. Chenin beschikt exact over de goede zuren om het zoet aan te kunnen. Dat houdt deze rijke, geconcentreerde wijn vief. Hij is complex, met een scala aan geuren en smaken. Honing, gele bloemen, kamille, ananas en goudgele sultanarozijnen. Drie dikke sterren.’