Het is weer bijna kerst, de tijd om flink uit te pakken met een bijzondere wijn voor bij het kerstmenu. Je komt dan uit bij de zogenaamde premiumcategorie. Maar wat is dat, waar komt die vandaan en ook heel belangrijk, hoeveel mag zoiets kosten?
Tekst: Chateau Petri | Beeld: Pexels
GOED, BETER, BEST EN INVESTERINGSWAARDIG
Er is een groot verschil tussen het supermarktslobbertje van pak ’m beet € 3,70 (ze bestaan echt!) en
de wijnen die hoger op de schappen staan. Dat zijnde premiumwijnen. Ook daar zijn weer verschillende
categorieën in. Respectievelijk zijn dat de premium-, de superpremium-, de ultrapremiumwijnen en
als laatste de icon- of flagship-wijnen. Wat ze gemeen hebben is de best mogelijke herkomst,
het productieproces en de zorg die aan de wijn is besteed. Deze wijnen zijn vaak afkomstig uit
beroemde wijnregio’s, worden gemaakt van de beste druiven en het sap rijpt in duur (Frans) eiken. Hoe
beperkter de productie, hoe begeerlijker de wijn en hoe hoger de prijs. Voor een ‘gewone’ premiumwijn
betaal je meer dan € 20. Dit kan oplopen tot wijnen die zo zeldzaam en waardevol zijn dat ze (waarschijnlijk)
nooit worden gedronken. Dit is de categorie collectible of investment-grade wijnen. Deze wijnen
stijgen in waarde naarmate ze ouder worden, maar of ze er ook beter van worden is de vraag.
PREMIUM UIT DE NIEUWE WERELD?
In editie 91 van WINELIFE hebben we al geconstateerd dat de wijnen uit de zogenaamde Nieuwe Wereld
Lees gratis verder
Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of log in met Google en lees direct verder.