Klimaatverandering … moeten we het daar weer over hebben? Ja. Want van bosbranden in Portugal tot hagelbuien en vroege vorst in Frankrijk – het weer wordt extremer en dat merken wijnmakers direct. En wij als wijnliefhebbers ook.
Tekst: Ingrid Larmoyeur (Het Wijninstituut) | Beeld: David Köhler via Unsplash
Wijnmakers wereldwijd merken de impact van klimaatverandering, maar Europese wijnregio’s krijgen het extra zwaar te verduren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat wijnproducenten in Europa meer te lijden hebben onder stijgende temperaturen en extreme hitte dan collega’s op andere continenten.
Wat merken wijnmakers?
Druiven rijpen sneller. Dat leidt tot hogere alcoholpercentages en minder frisse zuren. Oogstmomenten verschuiven en het weer wordt steeds grilliger, met droogte, hagel of vorst als risico. Producenten experimenteren met andere druivenrassen die geschikter zijn voor het veranderende klimaat, aanplant in hogergelegen wijngaarden of nieuwe technieken.
Wat merk jij als wijnliefhebber?
Wijnen worden voller, krachtiger, met meer alcohol en soms zwoeler van stijl. Frisse zuren en subtiele aroma’s maken vaker plaats voor rijpere smaken. Je favoriete wijn kan zomaar in stijl of prijs veranderen door kleinere oogsten of extra inspanning in de wijngaard.
Kortom, klimaatverandering heeft invloed op de wijn die we drinken
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.