Entrecote met romige champignonsaus

Entrecote met romige champignonsaus

Simpel gebakken entrecote met patates frites smaakt al fantastisch in combinatie met elke Bordeaux. Maar met deze romige champignonsaus erbij wordt het helemaal een feestmaal. – TEKST JOLANDE VOS | BEELD ISTOCKPHOTO.COM

Bereiding 25 minuten

Dit heb je nodig (4 personen):

  • 3 sjalotten, gepeld
  • 300 g kastanjechampignons, in vieren gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 25 g roomboter
  • 150 ml bospaddenstoelenbouillon (van tablet)
  • 200 ml kookroom
  • zout, versgemalen peper
  • entrecote 2 stukken à 250 g (kamertemperatuur)
  • 50 g roomboter
  • zout, versgemalen peper
  • Extra: aluminiumfolie, keukenmachine of blender, staafmixer

Zo maak je het:

Maak eerst de champignonsaus, zodat die klaarstaat. Doe daarvoor sjalotjes, champignons en knoflook in de keukenmachine of blender en verwerk ze op een grove maalstand. Verhit de boter in een steelpan. Voeg het gemalen champignonmengsel toe en bak al roerend circa 3 minuten. Daarna voeg je de bouillon toe en laat het een paar minuten koken. Tenslotte voeg je dan de kookroom toe. Blijf tussendoor roeren en wacht tot de saus begint te koken. De saus moet niet al te dun zijn, dus als dit wel het geval is, moet het nog wat langer koken om in te dikken. Haal van het vuur en pureer het mengsel met een staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.

Laat eerst het vlees in circa 30 minuten op kamertemperatuur komen. Kruid de stukken vlees aan één kant met versgemalen peper en zout. Zet de bakpan op een middelhoog vuur. Laat vervolgens de roomboter smelten in de pan en wacht tot hij goudbruin van kleur is. Leg nu de entrecotes in de pan, op de kant die je net gekruid hebt. Bak de entrecôtes om ze medium rare te krijgen circa 3 minuten per kant op halfhoog vuur. Haal het vlees uit de pan, wikkel ze losjes in aluminiumfolie en laat circa 5 minuten rusten. Halveer het vlees en verdeel de entrecotes over 4 warme borden. Schep zo nodig wat champignonsaus ernaast. Lekker met aardappeltjes uit de oven en een groene salade.

 

Ben je benieuwd naar meer recepten? Je leest ze in WINELIFE Magazine 75. Losse nummers bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.