Californië wijnfan van het eerste uur: Inge de Leeuwerk

Californië wijnfan van het eerste uur: Inge de Leeuwerk

Wijn uit klassiek Europa of toch die van de nieuwe wereld? De meeste wijnliefhebbers hebben wel zo hun voorkeuren. Wijn uit Californië bijvoorbeeld is absoluut hot, zeker de elegantere en frissere stijl van een nieuwe generatie wijnboeren.

Als je nog geen fan bent van wijn uit Californië, dan ben je het wel na het WINELIFE lezersevent. Inge van Leeuwerk is het al, sterker nog, zij zorgt ervoor dat wij het kunnen kopen in Nederland.
We stellen haar vijf vragen

‘Ik wil van binnenuit geknuffeld worden’

Wijn uit klassiek Europa of toch die van de nieuwe wereld? De meeste wijnliefhebbers hebben wel zo hun voorkeuren. Wijn uit Californië bijvoorbeeld is absoluut hot, zeker de elegantere en frissere stijl van een nieuwe generatie wijnboeren.

Voor Inge de Leeuwerk van Delta Wines is het in ieder geval wel duidelijk, zij is een echte fan. ‘Ik heb een grote liefde voor wijnen waarbij je het gevoel krijgt van binnenuit geknuffeld te worden’.

Inge de Leeuwerk

Aangezien zij de vrouw met de meeste kennis van wijn uit Californië in het team was, kreeg ze van haar baas de opdracht om hun assortiment flink uit te breiden met wijnen uit The Golden State. WINELIFE was er getuige van hoe ze dit deed. Op zomaar een maandagochtend pakken we de trein naar Rotterdam.

Op naar restaurant Fred, niet de minste met twee Michelinsterren. We komen de nieuwe Amerikaanse aanwinsten van Pallas -Delta Wines ontdekken. Ter plekke proeven we een geweldige line up van smaakvolle, elegante wijnen die de bijzondere klasse van wijn uit Californië onderstrepen. Maar wie is die vrouw die er persoonlijk voor zorgde dat deze parels uit Californië in ons glas belanden? Vijf vragen aan Inge de Leeuwerk.

 

Waarom je voorkeur voor wijnen buiten Europa?

Ik ben een globetrotter, al eerder woonde ik in Zuid-Afrika, Maleisië en Australië. Misschien komt het daarvandaan. Wijn uit de nieuwe wereld heeft net dat beetje meer van alles wat wijn fijn maakt. Het is ook zo dat ik gevoelig ben voor bitters en tannine. Daarom heb ik gewoon een voorkeur voor wat zwoelere en rondere wijnen. En die komen vaak van buiten Europa. Eigenlijk is het zo dat mijn wijnkeuze geheel afhankelijk is van het moment, het menu en het gezelschap, dus af en toe staat er zeker een knappe Europeaan tussen.

 

Wat zijn voor jou de beste wijn-spijscombinaties?

Dat zijn de combinaties waar je blij van wordt. Waar je niet teveel over na over hoeft te denken en die ‘gewoon’ lekker zijn. Dat is toch vaak met wijnen uit Californië. Die wijnen staan op zichzelf en zijn met zo veel gerechten te combineren.

 

Wat is je favoriete wijndruif?

Goeie vraag, chardonnay is natuurlijk voor de hand liggend, maar ik ga toch een Europese, de grüner veltliner. De wijnen ervan zijn ongelofelijk veelzijdig. Let wel, we hebben het dan over de wijnen uit een hogere klasse. Ik vind het speelse, kruidige en pittige ervan fantastisch. Het zijn ook echte terroirwijnen. Een glas hiervan bij sushi of kaasfondue is geweldig.

 

Tip voor een bezoek aan Californië?

Pak de fiets! Dat kan daar. Het is een ongelofelijk ‘gezond’ gebied. Er zijn goede fietspaden, en het is zo cool om gewoon in Napa Valley langs alle beroemde wineries in dat cultgebied te rijden.

 

Heb je nog culinaire tips?

Je moet absoluut een cruffin proberen, dat is een combinatie van een muffin en een croissant. Zo lekker! En het is een walhalla voor vegetariërs. Dat is daar zo normaal. Daar kunnen we hier nog veel van leren.

 

Lees ook: Persoonlijk portret van David Guimaraens, technisch directeur en hoofdwijnmaker bij Taylor’s en Croft.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

nl_NLNederlands