ZON, ZEE EN ISRAËLISCHE WIJN

ZON, ZEE EN ISRAËLISCHE WIJN

Israël, het land van zon, brood en honing. Het land van diversiteit, de Klaagmuur, de woestijn, de moderne stad Tel Aviv, de oude stad Jeruzalem en de mooie stranden waar je kunt zonnen, zwemmen, windsurfen, zeilen, waterskiën en duiken. Het land van veel historische gebouwen en het land van wijn. Wijn? Jazeker, Israël is een belangrijke wijnproducent en bij een van die wijnproducenten kom je ook de geschiedenis van Israël weer tegen: de Golan Heights Winery. WINELIFE nam er een kijkje. TEKST CHARLOTTE VAN ZUMMEREN

De Golan Heights Winery ligt in de Golanhoogte nabij de Syrische grens in het noordoosten van Israël. Hoewel het gebied dicht bij de evenaar ligt – op 33 graden – staat het vanwege zijn unieke omstandigheden bekend als een van de beste wijnregio’s van Israël. De vulkanische bodems geven veel mineraliteit, een optimale drainage en door het relatief koele mediterrane klimaat met koude natte winters en warme droge zomers rijpen de druiven hier langer.

Van herkomst naar hot
Met zijn 500 kilometer lengte en 70 kilometer breedte is Israël een klein land, maar herbergt wel 5 verschillende wijnregio’s met een totale oppervlakte van 4.000 hectare. Naast de Golanhoogte, waarin de drie subregio’s Hoger Galilea, Lager Galilea en de Golanhoogte liggen, zijn de regio’s van zuid naar noord: Negev (de woestijn), het Judeagebergte (de oudste, nabij Jeruzalem), Samson (landinwaarts ten zuiden van Tel Aviv), en Samaria (ten noorden van Tel Aviv). Israël maakt al sinds mensenheugenis wijn. De eerste druivenpitten werden al duizenden jaren voor Christus gevonden in het huidige Turkije, Libanon en Syrië. Ook de in steen uitgehouwen wijnpersen die ontdekt zijn in de Golan wijzen daarop. Tot de negentiende eeuw werd er in Israël alleen maar wijn gemaakt voor religieuze doeleinden. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw kreeg de Israëlische wijn een boost met behulp van expertise uit Californië, diepte- investeringen van grote bedrijven en de opkomst van de kleine boetiek-wineries. Wijn werd hot in Israël.

Lees het hele verhaal en meer in #WINELIFE#57. Klik hier en bestel!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.