Winter op het Wijndomein

Winter op het Wijndomein

Seizoenen, met hun eigen karakter en specifieke taken, zijn allesbepalend voor het ritme van de wijnmaker. Wat houdt de man of vrouw van de straat tijdens de lange donkere maanden?

Nadat we in de afgelopen WINELIFE de activiteiten van de wijnboer in de herfst onder het vergrootglas hebben gelegd, ligt het met de winter in het vooruitzicht voor de hand om te bekijken wat de wijnboer in de donkere maanden voor zijn kiezen krijgt. Zoals je in het laatste nummer kon lezen, werd het oogstseizoen afgesloten met een knallend feest. Niet voor niets, want als er één periode hectisch is, dan is het wel het oogstseizoen.

Maar als je denkt dat de wijnboer daarna rust wordt gegund, kom je bedrogen uit. Met het oogstfeest nog vers in benen moet de wijnmaker
aan de bak. Hij heeft een scala aan taken die zijn aandacht opeisen. Enerzijds zal er genoeg te doen zijn in de wijnmaakfaciliteiten, anderzijds moeten de wijngaarden onder handen worden genomen om ze voor te bereiden op het komende groeiseizoen. En alsof dat nog niet genoeg is, is dit ook de tijd om langgewenste plannen te verwezenlijken.

Vol in Bedrijf

Terwijl het buiten natter en donkerder wordt en de sapstroom van de druivenstok in de wijngaarden tot stilstand komt, zijn de kelders en wijnmaakfaciliteiten van het domein vol in bedrijf. Immers, de druiven die in de herfst werden geplukt moeten in wijn worden omgezet. Dit proces kan heel snel gaan. Denk maar aan de zogenaamde primeurwijnen, waarvan de bekendste Beaujolais Nouveau is.

Deze wijnen worden al 6 tot 8 weken na de oogst gebotteld en mogen op de derde donderdag van november – nog voor de start van de winter – worden vrijgegeven voor verkoop aan consumenten. Dit is echter verre van representatief. De meeste wijn wordt gebotteld ergens tussen 4 en 24 maanden na de oogst. Dat betekent dat de winter voor veel wijnmakers in het teken staat van het daadwerkelijk maken van de wijn.

 

In de Kelders

Wat de precieze handelingen zijn, hangt uiteraard sterk af van de soort wijn die men wil maken, de lokale regels én de visie van de wijnmaker zelf. Na de alcoholische vergisting is de suiker van de druif omgezet in alcohol en zijn er veel nieuwe aroma’s gevormd. De wijnmaker heeft het vanaf nu over wijn. Deze wijn is in de meeste gevallen nog in een embryonale fase, een troebel goedje dat nog ver afstaat van het beoogde eindproduct.

Afhankelijk van de wijn die men voor ogen heeft, zijn er nog talloze wijnmaakactiviteiten die ’s winters in de kelders worden uitgevoerd. Wijn zonder verdere houtopvoeding zal worden gefilterd, geklaard en gestabiliseerd. Vaak zal de wijn ook nog een tijdje rusten en rijpen in grote houten vaten of rvs-tanks voordat hij wordt gebotteld.
Is het moment eenmaal daar, dan veranderen de meestal vrij rustige wijnmaakfaciliteiten in een intens klingelende kakofonie: de bottellijn is opgestart.

 

Tekst Huib Edixhoven

Ben je benieuwd naar het volledige artikel? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 68. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands