In Limburg komen wijnliefhebbers aan beide kanten van de grens goed aan hun trekken. Vooral aan de Vlaamse zijde weten ze als geen ander hoe ze het ‘die Hollanders’ naar de zin kunnen maken.
Tekst: Château Petri | Beeld: Unsplash
Steek je de grens over met België, dan zie je geen slagboom of grenscontrole. Maar je merkt meteen dat je in het buitenland bent: andere kentekens op de auto’s en andere bouwstijl in de stad. Op slechts tien minuten van Maastricht waan je je al ver weg van huis. Zeker als je aankomt bij het Wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst. De familie Rennes ontfermt zich vanaf 1990 over het eeuwenoude kasteel en renoveerde het tot in zijn oude allure. Ook de botanische tuin met zeldzame bomen en de rozentuin werden in ere hersteld. Maar nog belangrijker, het kasteel wordt omringd door 22 hectare van de oudste en grootste wijngaarden van België. Daar staan de stokken pinot noir en chardonnay op een kalkrijke leembodem, verdeeld over vijf verschillende percelen rond het wijnkasteel. De wijnen ervan vallen onder de Beschermde oorsprongsbenaming (BOB) Haspengouw en Vlaamse mousserende kwaliteitswijn.
Weg was de wijngaard
Toen het gezin Rennes in 1990 het wijnkasteel kocht, was er echter zo goed als geen wijnbouw meer op de Limburgse vlakten of heuvels. De kasteelheer Jaap Rennes droomde ervan de omliggende wijngaarden in hun oorspronkelijke glorie te herstellen, zeker toen na bodemanalyse bleek dat de bodem rond het kasteel zeer geschikt is voor wijnproductie. Sterker nog, deze had dezelfde eigenschappen als de Bourgogne. De keuze voor de druivenrassen lag daarom voor de hand. De gloednieuwe wijnbouwers kozen voor chardonnay en pinot noir. Dochter Joyce was de aangewezen persoon om zich met de vinificatie bezig te houden. De toen 17-jarige vertrok dus naar Frankrijk om een studie oenologie te volgen, terwijl haar vader alvast begon met de aanplant van druiven. De eerste oogst was een feit in 1995 en ze zijn altijd bij de eerste keuze voor de bourgondische rassen gebleven. Vandaag de dag is het kasteel een van de absolute voortrekkers van Belgische kwaliteitswijn. De familie is inmiddels uitgebreid: schoonzoon Stefan Kékkö heeft samen met hun zoon het beheer over de wijngaarden. Dochter Julia houdt zich onder andere bezig met de bezoekers van het prachtige kasteel.
Exclusief voor abonnees
Dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. Word nu abonnee van WineLife en lees dit artikel verder.
Word abonnee Inloggen