The American Dream in Napa Valley

The American Dream in Napa Valley

Amerikaanse wijnen – met name uit Californië – behoren tegenwoordig tot de wereldtop. Een halve eeuw geleden was dat wel anders en werd er met name in Frankrijk nogal neergekeken op de Amerikanen. Winelife bezocht een aantal wijnhuizen in Napa en Sonoma Valley en sprak met enkele wijnboeren en hoe zij hun American Dream waarmaakten.

In 1976 kwam Engelsman Steven Spurrier op het idee om ter promotie van zijn wijnhandel een wijnproeverij in Parijs te organiseren met een geblindoekte jury. Hij trommelde de beste Franse sommeliers op en verzamelde de beste Franse wijnen. Omdat de Verenigde Staten dat jaar haar Bicentennial vierde, voegde hij er enkele Amerikaanse wijnen van startende wijnboeren uit Californië aan toe. De trotse Franse jury wist twee dingen zeker: dat ze de Amerikaanse wijnen direct zouden herkennen en dat Frankrijk glorieus zou winnen.

Internationale wijnkaart

Zo ging het niet. De Franse jury verraste vooral zichzelf toen bleek dat ze de Californische Chardonnay van een zekere Mike Grgich tot beste witte wijn hadden verkozen. De tweede en derde plek gingen ook naar wijnen uit Californië. Diezelfde middag werden ook de beste rode wijnen uit Bordeaux verslagen door een Cabernet Sauvignon van ene Warren Winiarski uit de Golden State. Californië – en dan met name Napa Valley – stond in een klap op de internationale wijnkaart.

Lees het hele verhaal nu in #WINELIFE #53. Bestel hem hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.