Een spannende, nieuwe smaak komt altijd uit onverwachte hoek. In het kleine wijnland Oostenrijk zijn alternatieve wijnstijlen zoals oranje wijn en natuurwijn steeds populairder geworden. Proef je mee?
Tekst: Marjolein Schuman / Foto’s: Robert Herbst van pov.at en Manu Grafenauer
Klein land, geweldige wijnen
Laten we afreizen naar dit prachtige, bergachtige land rechts van Duitsland, Zwitserland en Italië. Volgens traditie worden hier door jong en oud kwaliteitswijnen gemaakt in alle kleuren. Twintig jaar geleden was het hoogtepunt voor een Oostenrijkse wijnmaker om een premium rode blend gerijpt in nieuwe Franse eiken vaten uit te brengen. Maar alternatieve wijnstijlen, zoals oranje wijn en natuurwijn, zijn steeds populairder geworden.
Natural Wine en Raw Wine
Deze termen verwijzen naar wijnen die met zo min mogelijk ingrepen worden geproduceerd. En dat geldt niet alleen in de wijngaard, maar ook in de kelder. De wijnmakers van natuurlijke wijn en rauwe wijn voegen liever geen gisten, sulfieten of andere additieven toe. Omdat de wijn vaak niet gefilterd is, krijg je troebele, ‘levende’ wijnen met complexe smaken.
Wat is dat voor een geur?
Dat is voor wijndrinkers soms wel even wennen. Tegenstanders noemen een aantal aroma’s zelfs fouten in de wijn. De ‘natural wine movement’ begon in Frankrijk in de jaren 80, met pioniers zoals Jules Chauvet. Het doel was om van industrieel, gestandaardiseerd en commercieel naar een meer ambachtelijke productie te gaan.
Oranje wijn
Oranje wijn is geen synoniem voor natuurwijn, maar een specifieke productietechniek. De witte druiven blijven een langere tijd in contact met de schil tijdens de fermentatie, wat meer structuur en tannines oplevert. Typisch voor rode wijn, maar met de frisheid van witte druiven. De techniek is al eeuwenoud, met wortels in Georgië, waar druiventrossen wel negen maanden in aardewerken potten onder de grond liggen.
Waarom probeer je het niet zelf? 5 wijntips
- Weingut Bauer, Hollötrio Grüner Veltliner Orange 2023 / THEWINESPOT.NL / € 13,50
‘Onze wijn vraagt niet, hij is’, zegt Josep Bauer Jr. uit Wagram nuchter – de geschiedenis van zijn wijnfamilie gaat terug tot 1794. Druiven zo puur mogelijk in het glas en dan proef je groene appel, citrus, ananas en meloen. Sappige wijn met een hoog drinkgehalte.
- Weingut Kolfok, Querschnitt 2022 Weiss / COLARIS.NL / € 22,50
Terroirblend uit Burgenland van grüner veltliner met welschriesling, chardonnay en muscat. Ongefilterd, maar toch best verfijnd. Bloemig en fruitig met appel, citroenmelisse en bloesem. En wat kruidigs en mineraligs (zeeschelp) dat goed bij het voorjaar past.
- Weingut Hannes Sabathi, ‘Natural’ Gelber Muskateller 2021 / VINETIQ.EU / € 21,95
Een experimentele cuvée van Hannes Sabathi uit Südsteiermark. De typische aroma’s van de muskaatdruif zijn aanwezig, maar het mondgevoel is niet wat je verwacht. De textuur is meer die van rode wijn met tannines en een stevige ruggengraat. Terroir in het glas, van de 30 miljoen jaar oude bodem, ooit bedekt door de zee.
- Eschenhof Holzer, The Natural Orange Grüner Veltliner 2022 / WIJNHUIS.AMSTERDAM / liter € 14,50
Deze ongefilterde Oostenrijker heeft aroma’s van mandarijn, sinaasappelschil, perzik en peper. Het formaat van een liter is perfect voor het met elkaar uitproberen van oranje wijn! Bij zoute hapjes of de Aziatische keuken.
- Diwald Zweigelt Vom Löss 2021 / BIOWIJNCLUB.NL / € 10,95
Ook uit het prachtige gebied Wagram is deze natuurwijn van Martin Diwald. Hij plukt de druiven van een voedzame lössbodem en ze zijn vergist met druiveneigen gisten. Resultaat? Een geconcentreerde wijn met veel zwart fruit.
Steeds populairder
Hoewel oranje wijnen en natuurwijnen nicheproducten blijven, winnen ze aan populariteit. Veel jonge wijnmakers in Oostenrijk, die het vak leerden van hun ouders, zijn met deze stijlen de grenzen van traditionele wijnproductie aan het verkennen. En wijndrinkers vinden dat ze karakter toevoegen aan de wijnbranche. Een win-winsituatie, dus.
Meer nieuws over dit onderwerp? Lees Simon J. Woolf
Simon J. Woolf is de in Amsterdam wonende expert op dit gebied, auteur van onder andere het wereldberoemde boek Amber Revolution (2018). Hij schreef met de Oostenrijkse wijnorganisatie een interessant artikel dat je in z’n geheel hier kunt nalezen.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.