Als wijnverkoper moet je regelmatig op pad om je assortiment uit te breiden met nieuwe vondsten. Ook als je wijnen verkoopt uit Australië. Dan moet je wel iets verder, maar dan blijf je ook langer. Begin dit jaar deed Erica Bouwman, voor haar bedrijf In Voor Wijn, een rondje Down Under. Na vele uren rijden door prachtige landschappen keerde ze terug met een hoeragevoel, en vertelde WINELIFE erover.
Tekst: Erica Bouwman | Beeld: Unsplash
Erica: ‘Ik ben specialist in wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland. Meer dan 20 jaar geleden woonde ik een jaar in West-Australië, en toen is de liefde voor deze waanzinnig mooie wijnen ontstaan. Ondanks dat ik wijn uit Australië (en Nieuw-Zeeland) verkoop, kom ik er niet vaak. Maar als ik dan ga, dan is dat ook minstens voor 5 weken. Samen met mijn partner reisden we met de auto en het vliegtuig, van west naar het zuid Australië, langs mijn 15 favoriete wineries.’
AMSTERDAM – PERTH
‘Vanuit Amsterdam vliegen we naar Perth. Daarna rijden we naar het meest zuidwestelijke puntje, naar Margaret River dat aan drie kanten wordt omgeven door de Indische Oceaan. Dat verklaart direct de grote temperatuurverschillen die ze hier hebben tussen dag en nacht, ideaal voor wijnbouw. De meeste wineries liggen langs de Caves Road, die van noord naar zuid door het wijngebied loopt, en bevinden zich nooit verder dan 7 kilometer van de kust. Hier hebben de stokken cabernet sauvignon, shiraz en chardonnay het uitstekend naar hun zin. De dagen zijn heet en de nachten zijn fris, dat is zeer positief voor het mooi rijpen van de druiven. Toch verandert ook hier het klimaat. De afgelopen 20 jaar was de oogst elk jaar 2 dagen eerder dan het jaar ervoor. Dit jaar is dat zelfs een hele maand eerder.’
MARGARET RIVER
‘Het eerste bezoek is aan Domaine Naturaliste in het noordelijkste puntje van Margaret River. Wijnmaker Bruce Dukes maakt hier een mooie sauvignon blanc/semillonblend, maar ook de wijnen van chardonnay, shiraz en cabernet sauvignon zijn complex en mooi gebalanceerd. Bij McHenry Hohnen werken ze volgens biodynamische principes, 90 procent van het voedsel – wijn, brood, honing, lamsvlees (schapen in de wijngaard) en groenten – komt van de eigen farm. Ze werken hand in hand met de natuur en zijn de natuurlijke vijanden een stapje voor. Dit zijn specialisten van geweldige Single-Vineyard Chardonnays. Maar ze maken meer dan dat. De Italiaanse wijnmaker Jacopo Dalli Cani laat ons zijn wijnen proeven van 100 procent marsanne, roussanne en van zinfandel. Zijn Bordeauxblends zijn ook interessant. Zeker die met een groter aandeel (20 procent) petit verdot.’
Ontgrendel dit artikel
Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of ga verder met Google/LinkedIn en lees direct verder.