Prachtige wijnen uit Veneto

Prachtige wijnen uit Veneto

Veneto is niet alleen een toeristische bestemming bij uitstek, het is ook een wijnregio. Sterker nog, Veneto is beroemd vanwege zijn wijn. WINELIFE neemt je mee op een rondreis die eindigt bij een van de vijf belangrijkste wineries van Veneto: Sartori di Verona.
TEKST CHARLOTTE VAN ZUMMEREN

Veneto en zijn bewierookte hoofdstad Venetië vind je in Noord-Italië, in wat ze de ‘kap’ van de laars Italië noemen. De streek grenst aan veel andere landen, streken en wateren: Oostenrijk, Friuli-Venezia Giulia, de rivier de Livenza, de Golf van Venetië, de Adriatische Zee, Emilia-Romagna, Lombardije en Trentino-Zuid-Tirol. Veneto kent een gevarieerd landschap met in het noorden hooggebergte en in het zuiden lage vlaktes. Rondom Verona, Vicenza, Treviso en Padua liggen glooiende groene hellingen en wijngronden. Veel mensen zullen Veneto kennen van het Gardameer, het grootste meer van Italië. In Veneto ligt daarnaast het oostelijke deel van de Povallei en in het noorden een deel van de Dolomieten, een van de mooiste bergstreken van Europa – volgens sommigen zelfs van de wereld.

Wijn!
Veneto kent een mediterraan klimaat, zoals een groot deel van Italië. Dit betekent dat de streek gekenmerkt wordt door milde winters en lange, hete en droge zomers. Een perfect klimaat voor wijn. Wist je dat de meeste mousserende wijnen uit Veneto komen? Prosecco wordt hier al 2 eeuwen verbouwd en heeft inmiddels de wereld veroverd. Naast deze edele bubbel zijn Valpolicella, Amarone, Bardolino en Soave de belangrijkste en bekendste Italiaanse wijnen uit de regio. Rode druivenrassen zijn er in overvloed te vinden, te weten corvina veronese, rondinella, molinara, cabernet sauvignon, merlot en pinot nero. In de categorie wit zetten ze hier in op garganega – die zien we ook terug in sommige mousserende wijnen – pinot grigio, trebbiano en glera, de druif voor Prosecco. Het wijngebied Veneto heeft om en nabij 74 duizend hectare aan wijngaarden en is daarmee een van de grootste producenten van Italië.

Daar gaan we
Als je naar Veneto wilt vliegen, dan is het sprookjesachtige Venetië of Verona de stad van bestemming. WINELIFE vloog op Verona: minder bekend, maar ook daar is zoveel te zien. Verona ligt immers dicht bij het Gardameer en is een belangrijke stad in het noorden van Italië. Dat was de stad ook al in de tijd van de Romeinen en daar is het nodige van bewaard gebleven. Het bekendste Romeinse bouwwerk van Verona is het centraal gelegen amfitheater de Arena, bekend vanwege de geweldige akoestiek. In de zomer, als de kans op regen het minst is, worden er schitterende opera’s opgevoerd. De producent waar we later heen gaan, Sartori, is een van de sponsoren van de opera van Verona. Door het jaar heen wordt de Arena ook gebruikt voor ballet- en muziekvoorstellingen. De Arena is dagelijks open voor bezoekers. Het is zo bijzonder om daar te zitten en je dan te realiseren dat er ruim 2.000 jaar geleden op dezelfde plek ook mensen hebben gezeten. History is hot!

Lees het hele artikel in WINELIFE #67. Bestellen kan hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.