Op wijnreis naar bourgondisch bijzonder Brabant

Op wijnreis naar bourgondisch bijzonder Brabant

Registervinoloog Peetra van der Knaap koestert een voorliefde voor Nederlandse wijn en bezoekt frequent wijngaarden in eigen land – ze schreef er zelfs een boek met wijnweekendjes over. In deze editie van Winelife gaat ze op ontdekkingstocht door Noord-Brabant en werd onderweg aan alle kanten verrast. – TEKST PEETRA VAN DER KNAAP

Als we getriggerd door de slogan ‘Hier moet je zijn in Brabant’ besluiten om 4 dagen op wijntrip te gaan door Noord-Brabant realiseren we ons nog niet hoe verfrissend en vooral gevarieerd onze
reis zal zijn. Oké, dat deze provincie een bijzondere culinaire traditie heeft is ons bekend. Brabant kent maar liefst twintig restaurants die bekroond zijn met een Michelinster en zelfs drie met twee sterren. En dat er verschillende wijngaarden zijn, verdeeld over de provincie weten we ook. Maar biodynamische wijnbedrijven en zelfs een wijndomein dat uitsluitend mousserende wijnen maakt? Daar hebben we nog geen beeld van.

Mysterieuze cuvée

Op vrijdag halverwege de ochtend rijden we het onverharde pad op bij Wijngaard De Linie in het dorp Made, ten noordwesten van Oosterhout. Rudy Schellekens is intensief bezig met het nalopen van zijn verschillende klassieke druivenrassen, waaronder riesling, gewürztraminer, pinot blanc en pinot noir. Sinds januari 2019 is hij de eigenaar van het domein De Linie dat al in 1977 is aangelegd. Destijds was de wijngaard de noordelijkste van Europa. We bewonderen de druivenplanten die tot ver boven de houten palen groeien. We nemen zelfs stokken waar van 44 jaar oud. Rudy: ‘Ik vind alle facetten van wijnbouw leuk. Ik wil gezonde planten telen om er mooie wijn van te kunnen maken. Over rood 2020 ben ik zeer tevreden. Deze is tegenwoordig vegan.’

Rudy gaat ons voor naar de ontvangstruimte om De Linie Cuvée 2020 te laten proeven, een wijn van zeven druivenvariëteiten. Welke? Dat is het geheim van de wijnmaker. Marius van Stokkom, pionier in de Nederlandse wijnbouw en Rudy’s voorganger, gaf de samenstelling van deze cuvée nooit prijs. En ook Rudy laat dit mysterie bestaan. De Linie Rood van de pinot noir-druif, aangevuld met een cabernetkruising nemen we mee voor thuis.

 

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in Winelife 72. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.