OP WIJNAVONTUUR IN HET MOEZELDAL

OP WIJNAVONTUUR IN HET MOEZELDAL

Lange tijd was het niet best gesteld met het imago van de Moezel, zowel als vakantiestreek als wat de wijn betreft. Oubollig en saai zou het zijn en de wijn stond bekend als een eenheidsworst; lekker was anders. Hoe anders is het nu? Vanaf de eeuwwisseling hebben de wijnmakers vooral ingezet op kwaliteit en dat proef je. Als wijnvakantiegebied is het ook top: in het prachtige dal met zijn steile hellingen kun je hikend en bikend op zoek naar de lekkerste wijnen vanaf je logeeradres bij de wijnboer. Wat wil je nog meer?
DOOR KEES VERPLANKE

Het Moezeldal is het oudste wijngebied van Duitsland. De Romeinen herkenden de ideale condities en legden wijngaarden aan, wat werd voortgezet en uitgebouwd door de nonnen en monniken van de kloosters. Hedentendage zijn er zo’n 5.000 Winzer (wijnmakers) te vinden. Zowel klimaat als bodem zijn bij uitstek geschikt voor wijnbouw. Door de beschutte ligging heeft het Moezeldal een van de warmste klimaten van Duitsland met een lang groeiseizoen: van april tot oktober of zelfs tot november met weinig temperatuurschommeling. In de MittelMosel/Bernkastel – de Rieslingstreek bij uitstek – bestaat de bodem uit blauw en grijs leisteen uit het Devoon, een geologische periode zo’n 420 tot 360 miljoen jaar geleden. De leisteengravel in de wijngaard neemt de warmte op en geeft die geleidelijk ‘s nachts weer af.

Optimale warmte
De hellingen waarop de wijngaarden zich bevinden, zijn de steilste ter wereld. Dat zorgt er voor dat de hellingen de warmte optimaal opnemen. In de ondergrond zitten voldoende water en voedingsstoffen (mineralen), maar daar moeten de wijnranken wel hun best voor doen en dus diep wortelen. Dat levert hoge kwaliteit Rieslings van elegant mineraal tot mooie dessertwijnen die je decennia kunt bewaren. Ruim de helft van de verbouwde druiven is dan ook Riesling. Daarna zijn müller-thurgau en elbling – een oude druif, die frisse, droge , ongecompliceerde wijnen geeft – het meest aangeplant. Grauburgunder (pinot gris), weissburgunder (pinot blanc), auxerrois en chardonnay zijn in opkomst, vooral op de kalkrijke bodems van de Obermosel. Ook de rode dornfelder en spätburgunder (pinot noir) worden steeds meer aangeplant. Markus Molitor is de ‘koning van de spätburgunder’ in de Moezel. Een aantal wijngaarden zoals de Wehlener Sonnenuhr, de Trittenheimer Apotheke en de Ürziger Würzgarten zijn zogenoemde Grosses Gewächs-wijngaarden, oftewel Grand Cru’s.

Je leest het hele artikel in WINELIFE #63. Koop hem in de winkel of bestel hem hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands