Weet u het nog, die grote sherryflessen met een rondje aan de hals waarmee je ze kunt optillen? Sherry was in de jaren 60, 70 en 80 een drank voor groene weduwen en huisvrouwen. Ook befaamd is het zogenaamde sherrydieet, dat hand in hand ging met binge-drinkende huisvrouwen. Al drinkend vielen ze af; althans dat dachten ze. Maar sherry is een ambachtelijk product – een versterkte wijn – uit een streek die maar 7.000 hectare omvat. Sherry is iets unieks. – TEKST CHARLOTTE VAN ZUMMEREN | BEELD REDACTIE
Op ontdekkingstocht door de Spaanse Sherrydriehoek
‘Is het nu een oudewijvendrank?’ Degene die de vraag stelt, kijkt me ietwat bedeesd aan. We zitten met een groep journalisten in de bus naar de sherrystreek van Spanje. En het moge duidelijk zijn dat sherry een bepaalde reputatie heeft. Een reputatie die ervoor zorgt dat de jongere generatie het een drank voor vrouwen op leeftijd vindt.
Sherry
En dat is volledig onterecht. Sherry en zijn soortgenoot manzanilla zijn unieke producten van een bijzonder terroir. Op slechts 7.000 hectare worden er meerdere soorten sherry’s gemaakt en daarmee voorzien ze hier de hele wereld. Alleen het wijngebied Bordeaux telt al 100.000 hectare, kun je nagaan. In Spanje noemen ze sherry Jerez, naar het hoofdstadje van de regio: Jerez de la Frontera. Vroeger werd deze drank veel geëxporteerd naar Engeland en daar werd het verbasterd tot sherry. Vroeger heetten alle versterkte wijnen uit Spanje in Engeland sack, en sherry heette zo sherris sack. Op enig moment is dat sack eraf gevallen en hadden ze het voortaan over sherry.
[…]
Wil je meer weten over Sherry? Je leest het in het nieuwste WINELIFE Magazine 74. Deze bestel je hier!
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.