Op Griekse wijnontdekkingsreis in West-Macedonië

Op Griekse wijnontdekkingsreis in West-Macedonië

Griekse wijn is toch die naar hars smakende witte wijn uit een bierfles met een kroonkurk? En daarbij trekt de spreker dan een vies gezicht. Dat is, geheel ten onrechte, het idee dat menigeen eropna houdt. Griekenland is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Er is nog veel werk aan de winkel. Maar dat Griekse wijn een ontwikkeling doormaakt ervoeren we tijdens een rondreis door West-Macedonië. – TEKST EN FOTOGRAFIE KEES VERPLANKE

Om het wijntoerisme te ontwikkelen, organiseerde de Griekse overheid een conferentie in West-Macedonië. Ook een in alle eerlijkheid voor mij weinig bekende wijnregio. Het enige wat ik na enig zoeken in mijn wijngeheugen kon vinden was Naoussa. In het spoor van de charmante staatssecretaris voor Toerisme Sofia Zacharaki, reisde WINELIFE door het wijngebied van West-Macedonië.

Middelpunt Amyntaio

Op zo’n 2 uur rijden van Thessaloniki kom je in Amyntaio. Het middelpunt van de gelijknamige vlakte en van de gelijknamige appellation. Op zijn Grieks POP (Prostatevomeni Onomasia Proelefsis). De in de verte door kale bergen omringde hoogvlakte van Amyntaio doet enorm weids en haast desolaat aan. Dorpen en boerderijen zijn er weinig. Dissonanten zijn een kwartet kolencentrales met rood-witte schoorstenen. Waar overigens rookwolken ontbraken en twee ervan worden gesloten. Bijzonder zijn de grote meren die een belangrijke rol spelen in het terroir voor de wijnbouw. Je voelt je er echt op (wijn)ontdekkingsreis, ongerepte plekken en rust alom. Authentieke en landelijke dorpen, orthodoxe kloosters, bergwandelroutes, herbergen. En wijnmakers zorgen voor een aangename cocktail.

(…)

 

Ben je benieuwd naar de rest van dit reisverhaal? Je leest het in de nieuwe Winelife editie 75. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands
Wijn-spijs event in hartje Amsterdam