Op bezoek bij Alvi’s Drift

Op bezoek bij Alvi’s Drift

God’s own country wordt Zuid-Afrika wel genoemd, een land om verliefd op te worden. Diversiteit in natuur met woestijn, savannes, steppen en lommerrijk landschap met veel bloemen en aardige mensen – you name it, het is er. Ook veel wildlife, een mooi klimaat en prachtige wijnen. En daar gaat dit verhaal over. Mooie wijnen, niet uit het bekende Stellenbosch, maar uit Worcester.

Worcester is geen erg bekende wijnregio in Zuid-Afrika. De gedachten gaan meestal gelijk uit naar Stellenbosch, Swartland, Franschhoek en Hemel-en-Aarde-vallei. In dit onbekendere Worcester staat toch zo’n 20.000 hectare wijngaard aangeplant – een vijfde van de totale aanplant van Zuid-Afrika. Omdat er ook veel sterke drank van druiven gemaakt wordt, is Worcester zelfs de grootste druivenproducent van Zuid-Afrika. Op het gebied van spiritualia breekt Worcester nog een record: de grootste distilleerderij ter wereld staat er: de KWV Brandy Cellar. Als je van een slokje houdt, zit je niet verkeerd in dit gebied waarvan de naam, maar niet de smaak van de wijnen identiek is aan de Engelse pittige saus.

Koppetje in de zon

Aan delen van Engeland doet dit gebied zeker denken met de groen begroeide valleien en heuvels, en gebergte aan weerszijden van de vallei. Bloemen, bossen en wijnstokken en de ene winery na de andere verschijnen als je in Worcester bent gearriveerd. Het wijnbouwgebied ligt grofweg langs de Breederivier en is omgeven door glooiende heuvels. Bloemen is niet het enige waar de Worcestergrond voor zorgt. Chenin blanc, chardonnay, sauvignon, cabernet sauvignon, pinotage en ga zo maar door voelen zich helemaal happy in Worcester. De grond, het terroir, biedt een grote variëteit: schist, graniet, klei en zand. Uitstekend voor druiven van divers allooi. En Worcester kent nog een ander voordeel. De temperatuur is hoog en er valt weinig regen. Dus de druiven staan lekker met hun koppetje in de zon en de voetjes in het grondwater.

Alvi’s Drift

Al rijdend door het lommerrijke landschap van Worcester komen talloze wijngaarden voorbij en deinen de druivenstokken heen en neer in de wind. Links en rechts doemen de winery’s op en in de verte lonkt Alvi’s Drift. De oprijlaan gaat maar door en door, maar dan is het moment toch daar. Hier is de winery, gelegen achter een enorme tuin en een rij oude huizen. Het eerste wat opvalt is de Shell-pomp. Die ziet er zo retro uit dat hij op een niet werkend museumstuk lijkt. ‘Hij werkt wel’, zegt eigenaar Alvi van der Merwe, die naar buiten is komen lopen ‘Er zit een tank onder met 5.000 liter.’ En die tank hebben ze nodig ook. Alvi’s Drift is niet zomaar een bedrijf, het is een gigabedrijf met een matrix aan producten. Wijnmaken is maar een van de vele dingen die het bedrijf doet. Ze hebben 4.000 koeien waaronder Jerseys en Fries stamboekvee, 200.000 kippen, een eigen kaasmakerij, een eigen slagerij en twintig hectares met citroenen, perziken en abrikozen. Genoeg te doen dus, maar wijnmaken is wèl de passie van de huidige eigenaar en de derde generatie Alvi van der Merwe.

Lees het hele verhaal nu in WINELIFE #54. Koop hem in de winkel of bestel hem hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

 

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.