Nyetimber: Perfectly British met Hollands bloed

Nyetimber: Perfectly British met Hollands bloed

Zuid-Engeland gaat het helemaal maken met zijn mousserende wijn. Tot voor kort dronken de Britten hun bubbels grotendeels zelf op, maar sinds een aantal jaar verschijnt de ene na de andere sparkling wine in de Nederlandse wijnwinkels. Een daarvan is Nyetimber en daar ging Magda op bezoek.
Tekst: Magda van der Rijst | Beeld: Nyetimber 

Van alle wijnen die er zijn, boeien de mousserende me het meest. Van champagne wil ik echt alles weten, maar bubbels uit andere gebieden krijgen ook mijn volle aandacht. De bruisende ontwikkelingen in rising sparkling star Zuid-Engeland volg ik uiteraard op de voet, maar van een bezoek was het nog niet gekomen. Tot afgelopen september. Toen was ik bij Nyetimber in Chiltington in West-Sussex. Dit wijnhuis, opgericht in 1988, maakt uitsluitend mousserende wijn en daar is het heel goed in.

KANAAL

De Engelsen vertellen het zo graag. Dat het terroir in Zuidoost-Engeland nagenoeg hetzelfde is als in Champagne en Chablis. Deels hebben ze gelijk. Ooit lag Engeland namelijk vast aan Frankrijk en maakten onder meer Hampshire, Kent en de Sussexen net als Champagne en Chablis deel uit van het Bassin de Paris, het Bekken van Parijs. Na landverschuivingen en smeltende ijspartijen sneed 8.200 jaar geleden een tsunami vanuit Scandinavië Engeland los van het vasteland van Europa en vormde wat we nu The Channel, het Engelse kanaal, noemen. Niet zo gek dat je in dit deel van Engeland en in Champagne ongeveer dezelfde kalk- en krijtrijke bodems hebt en dat druivenrassen als chardonnay en pinot noir er ook aarden.

GRAADJE MEER

Ontgrendel dit artikel

Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of ga verder met Google/LinkedIn en lees direct verder.

nl_NLNederlands