Mineraal in Loire Centraal

Mineraal in Loire Centraal

Golven, dolfijnen en zelfs walvissen. Het is nu niet meer voor te stellen, maar tot 70 miljoen jaren geleden maakte de Franse streek de Loire deel uit van een zee. In de kalkrijke bodem vind je het bewijs in fossielen van schelpdieren en andere zeedieren die hier leefden. En dat mariene karakter? Dat proef je ook absoluut vaak terug in de wijnen uit Centre-Loire.
Tekst: Evelijn van Heuven

Mineraal in Loire Centraal

De Loire is niet alleen een provincie in het westen van Frankrijk, het is ook de naam van de langste rivier van het land. Vanuit het Centraal Massief stroomt het water ruim 1.000 kilometer opwaarts om uiteindelijk in de Atlantische Oceaan uit te monden. Onderweg doet hij diverse streken aan. Zo ook Centre-Loire. Deze relatief landinwaarts gelegen streek is de plek waar een aantal prachtige wijnen vandaan komt. De meest bekende zijn onbetwist de Sauvignon Blancs Sancerre en Pouilly-Fumé. Maar wist je dat ze hier ook rode wijnen maken, van bijvoorbeeld pinot noir en, in wat mindere mate, gamay?

Kalk en gefossiliseerde oesters

Centre-Loire ligt in het hart van Frankrijk. Hier vind je wijngaarden op plateaus, heuvels en hellingen langs de rivier. Dit gebiedje laat het hart van de geoloog zeker sneller kloppen, want de ondergrond is er divers. Het zijn kalkrijke bodems die voortkomen uit de oude zeeën die zich daar ooit bevonden. Dat die bodems zo’n rol spelen in de wijnen uit de regio blijkt ook uit de termen die je op de etiketten tegenkomt. Zo lees je soms terres blanches, letterlijk ‘witte aarde’. Dit is een kalkhoudend sedimentair gesteente dat uit de zee komt en rijk is aan gefossiliseerde oesters, ook wel bekend als Kimmeridge. Het vormt de basis van de wijngebieden in Centre-Loire. Of je ziet caillottes op het etiket staan. Dat zijn kleine kalksteenkiezels vermengd met klei. En silex? Dat verwijst weer naar een rotsbodem met vuursteen en klei. Sauvignon is er gek op. De wijn krijgt er een rokerig karakter van dat een beetje wildwesterig doet denken aan buskruit (vuursteen). 

Op die bodems in Centre-Loire liggen acht subregio’s met een AOC-kwalificatie: naast Sancerre en Pouilly-Fumé, zijn dit Quincy, Reuilly, Pouilly-sur-Loire, Menetou-Salon, Coteaux du Giennois en – de jongste – Châteaumeillant. Tachtig procent van de wijngaarden staat gevuld met sauvignon blanc-stokken, 15 procent met pinot noir. Hier draait het vooral om single-variety-wijnen, oftewel wijnen gemaakt van één druif. 

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 85. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands