MAISON LORGERIL

MAISON LORGERIL

De Languedoc is een van de oudste wijnstreken van Frankrijk. De roots en het terroir van de streek gaan terug tot aan de Romeinse tijd en nog verder. Het amfitheater van Nîmes is een goedbewaard gebouw uit die periode. De Languedoc ademt wijn. In de buurt van het prachtige stadje Carcassonne ligt het Château de Pennautier van de familie De Lorgeril en daar gaan we eens uitgebreid op bezoek. TEKST CHARLOTTE VAN ZUMMEREN

10 uur

‘Welkom in mijn huisje’

Van een afstand is het château in het stadje Pennautier al mooi. Als je dichterbij komt, valt de fraaie architectuur nog meer op. Nicolas de Lorgeril staat bij de deuren van het château al klaar. De Comte de Lorgeril – als lid van een oude adellijke familie draagt Nicolas de titel van graaf oftewel comte – is de tiende generatie die dit huis bewoont. ‘Welkom in mijn huisje’, zegt hij met gevoel voor understatement. Château de Pennautier is een gigantisch château. Het werd gebouwd in 1620 onder het regime van Lodewijk XIII en is daarna verder uitgebreid en afgemaakt door de architect van Versailles, monsieur Louis Le Vau. De jonge Lodewijk XIII heeft nog in het kasteel gelogeerd. In 1622 liet hij als dank zijn reismeubilair achter en dat is nog steeds te bezichtigen in het château. ‘Wilt u een glas wijn?’ Natuurlijk, want daarvoor zijn we namelijk hier. Wat voor glas wijn je neemt, is best wel een keuze in de Languedoc want er zijn nogal wat variëteiten en appellations. Laat nu ook Maison Lorgeril actief zijn in veel van die appellations. Afgezien van de eeuwenlange historie is de core business van Lorgeril namelijk wijn maken. Eerst gaan we lunchen met Nicolas.

13 uur

Authentiek

‘Ik heb altijd een restaurant op loopafstand willen hebben’, zegt Nicolas terwijl we naar de overkant lopen. Op een paar honderd meter van het kasteel ligt La Table du Château, een authentiek Franse keuken met een mooi terras en dito winkel waar wijn en souvenirs te koop zijn. ‘Vanavond eten we op het château en dat eten komt hiervandaan. Dus dit en dat kunnen jullie beter niet nemen, want dat krijgen jullie vanavond.’ Het weer was hier de week ervoor mooi, vandaag is het met twaalf graden helaas niet aangenaam om op het terras te zitten – terwijl het in Nederland op hetzelfde moment dertig graden is. Bij de zalm en vis smaakt de Rosé Terroirs d’Altitude AOP Languedoc van La Borie Blanche verrukkelijk.

15 uur

Nog meer wijnen

Frank Flügge, exportmanager van Lorgeril, gaat ons voor naar de winery waar we de wijnen van Lorgeril gaan proeven. Wijnmaker Bernard Durand schuift ook aan. Hij legt uit waarom de plek van de wijngaarden belangrijk is. Er zijn nogal wat appellations en nog meer wijnen (zie kaders). De tafels zijn dan ook helemaal afgeladen. De kwaliteit is opvallend goed.

Lees het hele verhaal nu in #WINELIFE#56. Bestel hem hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.