Luxemburg, klein maar groots in wijn

Luxemburg, klein maar groots in wijn

Op weg naar het zuiden zoef je er zo doorheen. Jammer, want Luxemburg is een geweldige bestemming voor een korte wijnvakantie of een lang weekend weg. Dus zet die routeplanner op La Route du Vin en kom terug met verkwikkende wijnen en mooie verhalen.
Tekst: Michelle van der burg, Petri Houweling | Beeld: Michelle van der Burg en Dennis Ippel

Luxemburg is een van de kleinste en koudste wijnlanden ter wereld. De wijngaarden liggen aan de westkant aan de zuidelijke en zuidoostelijke steile hellingen van de rivier de Moezel, aan de grens met Duitsland. De wijn ervandaan is vaak wit, mousserend en altijd kakelfris. Deze zuivere, niet al te alcoholische, dorstlessers worden al sinds 2.500 jaar geleden gemaakt. De gebruikte druivenrassen zijn bestand tegen de – nu nog – relatief lage temperaturen. Riesling, pinot blanc en gris, rivaner, elbling en auxerrois zijn de favorieten als het gaat om witte, aangeplante druivenrassen. Er wordt ook lichte rode wijn gemaakt, van de pinot noir en de gamay. De dornfelder wordt gebruikt voor het iets zwaardere rood. 

Vin Classé, Premier Cru of Grand Premier Cru

Het is geen enorm wijnland, toch hebben ze in Luxemburg een volwaardig classificatiesysteem. Bijna alle wijnen hebben het keurmerk Appellation Contrôllée Moselle Luxembourgeoise. Nadat ze zijn getest mogen de beste wijnen Vin Classé, Premier Cru of Grand Premier Cru op het etiket vermelden. Het gaat hier om een hogere kwaliteit, niet om een andere stijl wijn. 

Niet zomaar een bubbel

Luxemburg staat ook bekend als een grote producent van mousserende wijnen. Alhoewel het klimaat opwarmt, is het hier fris genoeg voor wijnen met een vrij hoge zuurgraad. Deze zijn bijzonder geschikt als basis voor deze mousserende wijn. De betere Crémants de Luxembourg worden gemaakt volgens de méthode traditionnelle, net zoals de Franse champagne en crémant. 

Net als in Frankrijk zijn er regels om de kwaliteit van deze wijnsoort hoog te houden. Daarom worden er bepaalde wettelijk vastgelegde eisen aan de productie van de Luxemburgse crémant gesteld. Dat betekent dat de druiven worden met de hand geoogst moeten worden. Ook mag er maar maximaal 100 liter most worden gewonnen uit 150 kilo druiven. Daarnaast is het zo dat het sap door een tweede fermentatie in de fles zijn mousse moet krijgen, en dat proces moet minstens 9 maanden duren. Ten slotte mag de concentratie zwaveldioxide niet meer dan 150 milligram per liter bedragen.

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 88. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands