Aan de oevers van de rivier de Dordogne staat een prachtig landgoed te koop. De rassen merlot en cabernet franc tieren welig op de vruchtbare bodem van ’s werelds beroemdste herkomstgebied van wijn. Naast de druivenstokken staat een gerestaureerde middeleeuwse kapel. Die verklapt de lange geschiedenis van dit chateau, en tegelijk van de streek Bordeaux. Hou je van verhalen, van wijn en wordt Nederland te nat onder je voeten? Lees dan vooral verder wat je hier als toekomstig kasteelheer of kasteelvrouw zou kunnen verwachten.
Tekst: Marjolein Schuman | Beeld: aangeleverd
WAT: CHÂTEAU MET 9,36 HECTARE WIJNGAARD
WAAR: AOP BORDEAUX SUPÉRIEUR
HOEVEEL: € 2.800.000
Internationaal
Het landgoed heeft een oppervlakte van 14,5 hectare, waarvan 9,36 hectare wijngaarden, 2 hectare onbeplante AOP-grond en 3,2 hectare park, bos en grasvlakte. Vroeger had het een eigen haven voor transport over de rivier. Nu is er om de hoek Libourne, waar internationale treinen aankomen en vertrekken. Het pittoreske middeleeuwse wijndorp Saint-Émilion is 15 minuten rijden en de internationale luchthaven Bordeaux 40 minuten. Handig voor jou, maar ook voor je gasten. Zij kunnen logeren in het gastenverblijf van ruim 100 vierkante meter. Deze dependance dateert uit 1612, maar is in 2016 gerenoveerd.
Wijnhandel
De meeste wijnen van het château vertrekken naar Noord-Europa, vooral naar de Noorse markt, jawel. De vinificatie en verkoop wordt momenteel gedaan via een coöperatie waarin meerdere families uit Bordeaux samenwerken. Details over de productie, zoals hoeveel liter en vrac (in bulk) wordt verkocht en hoeveel terugkomt en gebotteld wordt, kun je vragen aan de makelaar. Het bedrijfsplan is opgesteld om distributieproblemen te minimaliseren. Het is nu eenmaal zo dat op dit moment Bordeauxwijnen minder gretig aftrek vinden dan vroeger.
Milieuvriendelijke wijnbouw heeft als mooi neveneffect dat de wijnen nog zuiverder kunnen worden: het domein is zowel HVE3- als Terra Vitis-gecertificeerd. Zo zijn er biologische teeltmethoden met een minimaal gebruik van chemicaliën en wordt onkruid vaak handmatig verwijderd.
Verder lezen? Dat kan in WINELIFE Magazine editie 89. Deze bestel je hier.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.