Het goede leven van Zuid-Tirol

Het goede leven van Zuid-Tirol

De grillige rotsen van de Dolomieten steken schril af tegen de groene Alpenweiden, naambordjes zijn er in het Italiaans en Duits, frisse wijnen bomvol smaak in de glazen en borden met zowel pasta als speck worden geserveerd; in Zuid-Tirol komen Oostenrijk en Italië samen in een eigenwijze regio. WINELIFE selecteerde zes culinaire to do’s – van sterrenrestaurant tot wildplukken – die de moeite waard zijn.
– TEKST KATJA BROKKE | BEELD SHUTTERSTOCK

Het goede leven van Zuid-Tirol

Tot de Eerste Wereldoorlog hoorde de Noord-Italiaanse regio Zuid-Tirol bij Oostenrijk en dat zie je. Bijvoorbeeld aan de typische houten berghuizen waar bonte verzamelingen van geraniums de balkons versieren. De voertalen zijn Italiaans en Duits, en hier en daar wordt nog de endemische taal Ladinisch gesproken. Maar vergis je niet: Zuid-Tirol is autonoom en de inwoners voelen zich noch Italiaans, noch Oostenrijks. Ze hebben een lokale overheid met eigen wetten en een belastingsysteem dat goed lijkt te werken, want de provincie is welvarend. Hier kom je geen hobbelige asfaltwegen tegen, vervallen huizen of barrels.

Als je van de Alpen, goed eten én uitmuntende wijnen houdt, zit je hier goed. De lucht is schoon en fris, de weiden zijn groen of dikbepakt met een laag sneeuw en iets meer naar het zuiden komen de Mediterranée en het bergleven harmonieus samen. En binnen dit bijzondere ecosysteem floreren de druiven. Ik was benieuwd naar de mooiste plekken van Zuid-Tirol en bezocht een aantal bijzondere adressen. Wat is het oudste wijnhuis? Waar kookt de meest uitgesproken chef? Waar slaap je tussen de wijngaarden of heb je vanuit je bed het mooiste uitzicht? Ik kan vast verklappen dat Zuid-Tirol mij niet teleurstelde. Integendeel!

[…]

 

Ben je benieuwd naar meer over Zuid-Tirol? Je leest het in Winelife editie 73. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.