Grensoverschrijdend Elzas

Grensoverschrijdend Elzas

In de Elzas is het goed toeven. De streek combineert het beste van twee werelden, of eigenlijk, van twee landen. Ook als het om wijn gaat. De streek ligt in Frankrijk, maar doet toch ook erg Duits aan. Hoe zit dat precies? En wat voor wijnen kun je dan verwachten?
Tekst: Evelijn van Heuven | Beeld: Wijnen van Trimbach

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk, genesteld tussen de Vogezen en de Rijn, én grenzend aan Duitsland en Zwitserland. De streek heeft wel iets van een sprookjeswereld. De zon schijnt er volop en het landschap is gevuld met pittoreske dorpjes die beroemd zijn om hun vakwerkhuizen met houten balken en kleurrijke gevels. Vaak zijn deze gevels vrolijk versierd met bloemen, in de zomer knallen de geraniums uit de vensterbanken. De kronkelige, smalle straatjes zijn geplaveid met keien. Het lijkt wel alsof je een beetje teruggaat in de tijd. Om deze dorpjes heen liggen uitgestrekte wijngaarden. Een idyllisch landschap dat in de herfst op zijn mooist is, als de gouden en bruine tinten hun intrede doen.
Maar ben je écht in Frankrijk? Het voelt ook Duits aan en dat komt niet alleen omdat het zo dicht tegen Duitsland aanschurkt. Daar zit meer achter.

Pingpong-effect

Als je door de lieflijke Elzas reist zou je het niet denken, maar de streek was het toneel van nogal turbulente tijden. Gedurende meerdere eeuwen pingpongde de streek van eigenaarschap heen en weer door allerlei oorlogen: eerst was het Frans, toen Duits, daarna weer Frans, nog een keer Duits, om zich uiteindelijk na de Tweede Wereldoorlog weer bij Frankrijk te voegen.
Je kunt je voorstellen dat deze wisselende nationaliteit de Elzas heeft gevormd tot een streek met een rijke cultuur, waarin zowel Franse als Duitse invloeden te zien zijn. Dit zie je niet alleen terug in de taal, de architectuur en de keuken, maar zeker ook in de wijnbouw. 

Gevarieerde wittewijnlijn

Elzasser wijnen vallen niet binnen de categorie ‘eenheidsworst’. Sterker nog, de wijnboeren aldaar zetten diverse druiven in om tot een aantrekkelijke en gevarieerde wijnlijn te komen. De streek is het meest bekend om wit: van verfrissend tot smaakrijk en weelderig, van stille wijnen tot zoet en bubbels. De sterren van de regio zijn riesling, gewurztraminer, pinot gris, muscat, pinot blanc en sylvaner. En laten dat nou net druiven zijn die je ook veelvuldig in buurland Duitsland tegenkomt. Maar er zijn meer overeenkomsten tussen beide plekken. Zo maken de Rieslings de meeste furore. Niet voor niets wordt de geliefde druif met de hoge, knisperende zuren ook wel ‘Le roi des Vins d’Alsace’ genoemd, terwijl de Duitsers riesling liefkozend met ‘König der Weiβweine’ aanspreken. Een andere gelijkenis is dat de wijnboeren in de kelder graag met grote houten vaten werken om de wijnen in te laten rijpen. Of wat dacht je van de vermelding van de druif op het etiket? In veel streken in Frankrijk is dat not done, terwijl dat in de Elzas heel gewoon is, net als bij de oosterburen. En kijk eens naar de vorm van de fles. Net als in Duitsland rank en slank.

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 88. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands