Een nadere introductie: maak kennis met Wijnhuis van Ardi

Een nadere introductie: maak kennis met Wijnhuis van Ardi

In de oude wijnregio Aragatsotn in het Noordwesten van Armenië ligt wijnhuis van Ardi. Een bijzonder wijnhuis in een bijzondere omgeving. Een gebied waar de rijke historie voelbaar aanwezig is. In de mens én in de grond. Een prachtig gebied dat excellente wijnen voortbrengt.

In 2008 maakt wijnmaker in hart en nieren Varuzhan Mouradian een opmerkelijk besluit: hij laat zijn goedlopende accountantskantoor in Los Angeles achter om met zijn gezin terug te keren naar zijn geboorteland Armenië. Om wijn te maken. Zijn grootste passie. Hij stelde zich ten doel om Armenië, bakermat van de wijn, terug op de kaart te brengen als wijnland pur sang. En dat is gelukt. De unieke, elegante en buitengewoon goede wijnen van hoge kwaliteit gooien hoge ogen op de internationale wijnconcoursen.

De wijnboetiek, zoals zij zichzelf het liefst noemt, breidt zich over 10 hectare uit op mineraalrijke grond met een interessante samenstelling van basalt, turf en zanderig kalksteen waar de autochtone druiven als Areni, Kakhet, Haghtanak en Kangun het opvallend goed op doen. De resultaten die met de Syrah worden behaald zijn uitzonderlijk te noemen. Zeker als je het typische landklimaat in ogenschouw neemt: droge, warme zomers en (zeer) koude winters.

Veel superlatieven voor een relatief kleine wijnproducent. Het is mooi om te zien dat met een geweldige passie, gedegen kennis en messcherpe focus veel te bereiken is. De vele gouden medailles en eervolle vermeldingen die van Ardi inmiddels heeft binnen weten te halen bevestigen dat we hier met een wijnhuis te maken hebben, die het ontdekken waard is.

Geheel eigen kijk op wijnbouw

De heel eigen kijk op wijnbouw zal zeker een rol spelen in de behaalde successen. “Wijn is voor ons een manier van leven. Verweven in alles wat wij doen,” zegt Ani Mouradian, dochter van grondlegger Varuzhan Mouradian en eveneens werkzaam binnen het familiebedrijf. “Voorheen werd wijn voornamelijk geassocieerd met vrouwen en dronken mannen veelal de door Rusland geïntroduceerde sterke drank. Die trend is aan het keren. Gelukkig maar, wijn is er voor iedereen. Een verbindende factor in ons sociale leven. De liefde voor wijn is voelbaar in alles wat we doen. We denken daarbij verder dan alleen de druif en de grond.

Voor ons, van Ardi, komt een goede wijn voort uit een holistische blik op het geheel. Onze druiven worden op een biodynamische manier met oog voor het ecosysteem verbouwd. Daarbij is ook ruimte voor minder gebruikelijk methoden. Wij geloven in een natuurlijk proces, maar geloven ook dat liefdevolle aandacht belangrijk is bij het behalen van de beoogde resultaten. Zo luiden we de klok en maken we muziek. Dat klinkt wellicht gek, maar wij zijn ervan overtuigd dat een allesomvattende goede energie de druif goed doet. In lijn hiermee organiseren we gedurende het jaar dan ook veel concerten in onze wijngaard. Variërend van klassiek tot jazz. Avonden waarin we met onze gasten genieten van het goede leven, wijn en eten.

 Het plukken en sorteren van de druiven gebeurt met de hand. Enkele van onze wijnen rijpen in Franse en Artsakh eiken vaten. Bij de productie van elke wijn; wit, rood of rosé kijken we naar wat past, naar wat we kunnen doen om het beste uit het product te halen.”

Met recht een bijzonder wijnhuis. Dat de moeite waard is om, zodra het weer kan, te bezoeken. Je zult met alle gastvrijheid worden ontvangen. Een huis met mooie, gelaagde wijnen. Toegankelijk en complex tegelijkertijd. Van Ardi: het huis dat, naar eigen zeggen, de zon in het glas brengt.

De van Ardi wijnen zijn hier te bestellen via Dijso, exclusief importeur voor Nederland van de van Ardi wijnen.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.