Wijnreis Baixas: Catalonië in Frankrijk

Wijnreis Baixas: Catalonië in Frankrijk

Wijnproducerende coöperaties hebben met hun vele leden niet altijd de beste naam in de wijnwereld. Dom Brial bewijst echter dat het ook anders kan. Deze prijswinnende coöperatie maakt namelijk verleidelijke, uitgelezen wijnen in het Zuid-Franse Baixas, een prachtig gebied onder de rook van Perpignan.

Het is een hele rit van Noord-Holland naar Baixas, maar in deze coronatijden pakken we toch liever de auto. En onderweg is er genoeg te zien. We nemen de Route du Sud naar het zuiden van
Frankrijk en bij Avignon gaan we naar rechts. Over Avignon bestaat niet alleen het liedje ‘Sur le pont d’Avignon’, er valt ook genoeg te zien. De nooit afgemaakte brug in hartje Avignon is een bezienswaardigheid op zich en je kunt je hart ook ophalen aan de voormalige woningen van de paus in Avignon. Het pauselijke kerkbewind heeft in de middeleeuwen namelijk een tijdje in Avignon gezeten tijdens een clericale ruzie. We rijden daarna door naar Perpignan, de oude hoofdstad van de Pyrénées-Orientales. De stad ligt midden in het Catalaanse gedeelte en alles ademt Catalonië, de taal, de gerechten en de sfeer. Ook het klimaat trouwens: in Perpignan lijkt de zon bijna altijd te schijnen, zeker zo’n 300 dagen per jaar. De historische stad barst bovendien
van de kastelen en musea. Als je daar geen zin in hebt, is wandelen door deze prachtige oude stad alleen al een genot op zich.

APPELLATION

Maar we komen hier voor de wijn. Na een heerlijke tapaslunch – voor Spaanse gerechten zit je goed in Perpignan – rijden we door naar Baixas. Op deze bloedhete dag pal na de lockdown in Frankrijk bezoek ik het plaatsje Baixas ten noorden van Perpignan. Uit de naam van het plaatsje blijkt al dat het Catalaans zich doet gelden in deze streek. Baixas heeft een heel eigen terroir van schist, klei, kalksteen, kiezels en graniet. En om die redenen wilden de producenten een eigen appellation. De INAO verstrekte die appellation niet, omdat Baixas dan te veel zou lijken op Rías Baixas. U weet wel, de albariño-appellation in het noordwesten van Spanje. Vanwege het specifieke terroir van Baixas wordt een aparte appellation in de toekomst zeker verwacht.

SHOP

Exportmanager Laura Sicard vertelt het verhaal van Dom Brial in de winkel die tegenover de vinificatiekelders is gesitueerd. Normaal is het hier een drukte van belang, want in de Roussillon drinken ze graag eigen streekwijnen. Maar in deze post-lockdownperiode is het rustiger. De coöperatie zit al sinds 1923 in Baixas en telt 247 leden. De naam Dom Brial is bewust gekozen. Honderd jaar voor de oprichting van de coöperatie nam de gelijknamige monnik het initiatief om een school te bouwen in Baixas én in het nabijgelegen Pia. Ook doneerde hij geld voor het onderhoud.
In 1985 besloot de coöperatie om de naam Dom Brial te gaan voeren als een eerbetoon aan deze weldoener.

Tekst Charlotte van Zummeren

Ben je benieuwd naar het volledige artikel? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 68. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands