Delaire Graff Estate; Verborgen diamant in het Kaapse wijnlandschap

Delaire Graff Estate; Verborgen diamant in het Kaapse wijnlandschap

Het sprookjesachtig gelegen Delaire Graff Estate biedt zijn gasten de ultieme Kaap-ervaring. Gastvrijheid en schoonheid in alle denkbare vormen, en dat op absoluut topniveau. Net als een Diamant die na zorgvuldig polijsten zijn ware schittering toont, werd ook dit natuurwonder door juwelier Laurence Graff omgetoverd tot een bestemming van wereldklasse. Voor liefhebbers van wijn, kunst, lokaal ambacht, natuurschoon en gastronomie. Delaire Graff Estate is, behalve een gerenommeerd wijnhuis. Een unieke bestemming voor eenieder die zich de luxe kan permitteren. – SUZANNE WAGENAAR

Delaire Graff Estate is gevestigd in Stellenbosch, het kloppende hart van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Het domein wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze ter wereld. Nog in 2020 werden de wijngaarden tot de 50 beste ter wereld verkozen, zelfs tot de beste van Zuid- Afrika. Het bedrijf werd in de jaren 80 van de vorige eeuw aangekocht door de beroemde Zuid-Afrikaanse wijnjournalist John Platter. Bekend van de jaarlijkse Platter’s South African Wine Guide. In 2003 werd het domein overgenomen door juwelier en diamanthandelaar Laurence Graff, de huidige eigenaar. Onder zijn leiding werd Delaire Graff Estate uitgebreid tot de veelzijdige luxebestemming die het nu is.

Berglucht en zeebries

De ligging van de wijngaarden van Delaire Graff kan haast niet idealer. Het terroir – een combinatie van bodem, klimaat en microklimaat – waarop de druiven groeien is dan ook uniek. In totaal omvat het domein 39 hectare, maar slechts 16,5 hectare is daadwerkelijk beplant met druivenstokken. Een tamelijk klein wijngaardareaal dus, zeker voor een land als Zuid-Afrika.

De meeste wijngaarden liggen hoog op de hellingen van Botmaskop. Een berg die onderdeel is van de panoramische Helshoogtepas. De druiven profiteren hier van de frisse berglucht én van de verkoelende bries uit de Valsbaai. Die bij Kaap de Goede Hoop de grens vormt tussen de Atlantische en Indische Oceaan. Door deze verkoelende invloeden rijpen de druiven langzaam en ontwikkelen ze intense aroma’s en frisse zuren. Hetgeen uiteindelijk zorgt voor elegante, aromatische wijnen.

De bodem is zoals in alle kwaliteitswijngebieden van Zuid-Afrika heterogeen. Een voordeel als je zoals Delaire Graff verschillende druiven wil aanplanten en verschillende typen wijn wil maken. Ook de waterhuishouding is in alle wijngaarden ideaal. De bodems houden precies genoeg vocht vast om de druivenstokken hard te laten werken. Maar perfect rijpe druiven af te leveren met gelaagde fruitaroma’s en frisse zuren. De oogst vindt zowel bij de blauwe als de witte druiven in de vroege ochtend plaats en het is nog koel als de handmatig geoogste druiven in kleine kratjes in de kelders aankomen.

Focus

Het portfolio van Delaire Graff omvat 21 wijnen: rood, wit, rosé en ook (edel)zoet. De druiven die Delaire Graff verbouwt voor de rode wijnen zijn met name Bordeauxdruiven zoals cabernet sauvignon en merlot. Hiervan produceren ze wijnen die absoluut niet onderdoen voor de mooiste exemplaren uit Bordeaux. De wijn Botmaskop, vernoemd naar de gelijknamige wijngaard, is daarvan een prachtig voorbeeld en wint jaarlijks vele internationale prijzen. Andere rode wijnen worden gemaakt van shiraz. Bij de witte wijnen ligt de focus op chardonnay en daarvan worden wijnen gemaakt in verschillende stijlen. Van rijk en rond tot fris en mineralig, maar steevast uitermate elegant.

Van sauvignon blanc worden mooie cool-climatewijnen gemaakt. De druiven hiervoor komen uit speciaal geselecteerde wijngaarden in de West-Kaap. Waar de invloed van de Atlantische Oceaan nog groter is en de druiven die typische sauvignon blanc-aroma’s ontwikkelen van versgemaaid gras, asperges en frisse citrus. Natuurlijk maakt Delaire ook wijnen van chenin blanc, nog altijd de meest aangeplante witte druif van Zuid-Afrika. En de oorspronkelijke bron van het internationale succes van Zuid-Afrikaanse wijnen. Ondanks het brede portfolio is het de bedoeling van Delaire Graff om de komende jaren nog meer focus op chardonnay en de Bordeauxdruiven. Met name cabernet sauvignon te leggen en het wijnassortiment in die categorieën te verrijken.

 

Benieuwd naar het hele artikel? In de nieuwste Winelife Magazine editie #70, lees je meer. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands