DE ZUID-AFRIKAANSE WIJNLANDEN

DE ZUID-AFRIKAANSE WIJNLANDEN

Ingeklemd tussen de Atlantische en Indische Oceaan, met de theeplantages van Clanwilliam in het noorden, de stille leegte van de Karoo, de groene schoonheid van de Tuinroute, de azuurblauwe baaien met verlaten stranden, en als warmkloppend hart Kaapstad met de Tafelberg, dat is de Westkaap. De meest zuidelijke provincie van Afrika, met als speciale attractie de wijnlandgoederen met hun historische Kaap-Hollandse huizen waar wijnen worden gemaakt die inmiddels tot de beste van de ‘nieuwe wereld’ behoren. Een roadtrip langs oude bekenden en nieuwe estates, van Kaapstad tot aan Plettenberg Bay.
DOOR MARJOLEIN WESTERTERP EN PETER BOSHUIJZEN

Alles begint en eindigt in de schoot van de Tafelberg die Kaapstad omarmt. De stad koestert zich in de bescherming van de steile hellingen van de magische berg. Af en toe siert een tafelkleed van druipende wolkenformaties de stenen toppen. In de golven van de Atlantische Oceaan wiegen immense kelptapijten Witte sluiers schuim waaieren uit op de gouden stranden en beuken op granieten rotsen. Buigend in de wind groeit het fynbos dat de Westkaap de bijnaam floral kingdom heeft gegeven. Op de hellingen heidestruiken en de protea, de nationale bloem van Zuid-Afrika.

Een Hollandse avonturenroman
De geschiedenis van de Hollanders op de Kaap laat zich lezen als een echte avonturenroman die begint in 1648 als Jan van Riebeeck voet aan land zet in de Tafelbaai. Hij treft daar Hollanders die er een jaar eerder schipbreuk leden en die verschrikkelijke verhalen vertellen over het lege land en de griezelige bewoners die het de nieuwkomers niet makkelijk maken. Jan van Riebeeck ziet echter goede mogelijkheden om de Kaap te gebruiken als verversingsstation voor de VOC en vol goede moed keert hij in 1652 terug met het schip de Goede Hoop en start zijn werk. Hij laat een stad en een kasteel bouwen en er ontwikkelt zich een samenleving volgens Hollandse normen en waarden. Zijn nieuwe stad wordt gekust door de zomerzon en door elkaar geschud door winterstormen, zijn grootste tegenstander is de natuur die hem pest met droogte, hitte en wilde dieren. In 1659 schrijft hij in zijn dagboek: Vandaag, de Heer zij geloofd, hebben we voor de eerste keer wijn gemaakt van Kaapse druiven, namelijk van de nieuwe must, vers uit het vat. Het waren voornamelijk Muscadel en andere witte ronde druiven, erg geurig en smaakvol.

Constantia en de eerste wijnen
1685. De Hollandse gouverneur Simon van der Stel noemt de boerderij op het stuk land dat hem in de Tafelbaai wordt toegekend Constantia. Het mediterrane klimaat bepaalt het succes van de wijnstokken die er vanaf het eind van de zeventiende eeuw worden geplant. En de kwaliteit van de wijnen blijkt zo goed dat volgens zeggen zelfs Napoleon tijdens zijn ballingschap op Sint-Helena zijn leven veraangenaamt met de Constantia wijnen.
En nu? Nu zijn Groot en Klein Constantia uitgegroeid tot monumenten van de Kaap-Hollandse bouwstijl die de grandeur van de vroegere VOC onderstrepen. Andere graag bezochte wijn estates zijn Constantia Uitsig en Buitenverwachting.

Landgoederen met een verhaal
Vanuit Kaapstad rijd je – welke richting je ook kiest – een wereld van verhalen en geschiedenis binnen. Naast ons een scherpgetande, rafelige bergketen; eerst nog verhuld door flarden mist, later oplichtend in de zon, het groen als een fluwelen mantel eromheen. Het is de toegangspoort tot het Swartland met de donkere aarde waar in en rond de Riebeek Valley en het Land van Waveren zo veel jonge en experimentele wijnmakers hun druiven laten groeien. Het thuis van wijnmakers als Badenhorst en Mullineux en de dwarse, maar als geniaal bestempelde Eben Sadie. Minder bekend, maar bijzonder is Lazanou, de organic winefarm van Josef Lazarus (en dat is geen grapje!) die in de Zuid-Afrikaanse zomermaanden de veelgeprezen vollemaan winetastings organiseert, waarbij voorafgaand aan een heerlijk diner de wijngaarden verkend worden en Josef uitleg geeft over zijn wijnen.

Lees het hele verhaal in WINELIFE #64. Bestellen kan hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands