De zoete kant van Roussillon

De zoete kant van Roussillon

De Zuid-Franse wijngebieden Languedoc en de Roussillon worden officieel in één naam genoemd. Het eerste gebied krijgt veel credits als zijnde innovatief, maar de Roussillon is bij velen redelijk onbekend. Komt dat omdat ze daar vooral heel goed zijn in het maken van die nogal miskende, zoete wijnvariant? WINELIFE ging op onderzoek in het zonnige zuiden.
Tekst: Petri Houweling, met dank aan Wines of Roussillon

De zoete kant van Roussillon

Roussillon is een gebied met een enorme rijkdom aan variatie op het vlak van natuur, geologie en cultuur. Heerlijk voor de toeristen, maar een vigneron in de Roussillon heeft het niet makkelijk. De wijngaarden bestaan vaak uit rotsachtige terrassen tegen de hellingen van de berg waar oude wijnstokken diep in staan geworteld. Mechanisatie is er zelden mogelijk, dus al het werk gebeurt met de hand. Het voordeel is dat deze wijnregio hierdoor uniek is gebleven. Alle (negatieve) landbouwtrends uit de jaren 70 zijn hieraan voorbijgegaan. De grond, de druivenvariëteiten, het is nog allemaal hetzelfde als ooit. 

 

Heftiger dan elders

Alleen het klimaat wordt steeds uitdagender. Het is een van de warmste regio’s van Frankrijk. Bovendien is het qua meteo allemaal net even wat heftiger dan elders. Als hier de Tramontane waait, de droge wind uit de Pyreneeën, dan is dat meteen met een stormachtige kracht. Als het eenmaal regent, regent het hard. En als het warm is, heb je snel te maken met een canicule, een hittegolf. Het gebied is nóg droger en heter dan de Languedoc. Daarom plant men steeds hoger aan om frisheid in de wijn te behouden en de alcoholpercentages binnen de perken te houden. Aan hellingen is geen gebrek, het gebied wordt omringd door drie bergen: het Massif des Corbières, de Pyreneeën en Les Albères. Waar bergen zijn, zijn ook valleien. Verspreid tussen de bergen bevinden zich hier vele verschillende terroirs, die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Op de uitlopers van de steile hellingen, wel of niet in terrasbouw, zijn er bodems met in de ondergrond leisteen, graniet, grind en kalk. De totale oppervlakte van de wijngaarden van de Roussillon bedraagt 24.500 hectare en jaarlijks wordt er zo’n 757.000 hectoliter wijn geproduceerd.

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 85. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands